Kyckling i julig kostym

Redan trött på julen? Då kör vi det ett varv med kyckling klädd i kryddig dadelkostym. Gott med kokt matvete eller rostade rotfrukter och en yoghurtsås med fetaost. Den som gillar gräddiga såser kokar gärna ned buljongen med 2 dl vispgrädde.

Apelsinkyckling i dadelbuljong
1 hel kyckling, gärna ekologisk från Bosarp
3 st apelsiner
1 hel vitlök
1 dl olivolja
1 kanelstång
2 stjärnanis
1 tsk kardemummakärnor, hela
10 st dadlar
2 dl kycklingbuljong
1 dl oliver, gröna eller blandade
Salt, peppar
Till servering: haricots verts

Dela kycklingen i bitar. Pressa saften ur 2 av apelsinerna. Dela vitlöken på mitten. Blanda apelsinsaft, olivolja, vitlök, kanel, stärnanis och kardemumma i dubbla påsar. Lägg i kycklingen och låt marinera minst 2 timmar, gärna över natten. Lägg kycklingen och marinaden i en ugnsfast form. Krydda med salt och peppar. Häll på buljong och dadlar. Baka i 225° ca 40 minuter tills kycklingen är färdig. Ta upp kycklingen och håll varm. Sila buljongen genom en sil. Pressa dadlarna och vitlöken genom silen med en träslev så att de kommer med och ger smak. Koka upp och krydda med salt och peppar. Garnera kycklingen med oliver och apelsinklyftor och häll ev. buljongen över. Servera kycklingen med haricots verts och matvete/rostade rotfrukter och en kräm på yoghurt och fetaost. Den som gillar gräddiga såser kokar ihop buljongen i 10 min med 2 dl vispgrädde.

 Skriv ut