Delningsbar brownie

Det är enkelt att räkna gångerna jag lägger upp recept på kakor men ibland får även jag feeling och bakar något som blir riktigt bra. Som receptet på citronkakan med olivolja och romarin som finns här på bloggen. Ett par gånger under våren har jag bakat brownies och efter lite justeringar, eller förbättringar om man så vill, av Olle T Celltons recept har jag kommit fram till att denna är definitivt värd att dela med er.

Förra veckan lagade jag den till fina Sagas student ( 4 x receptet i två djupa ugnsplåtar) och med en klick chock-tahinisås på toppen gjorde den succé. Den lite bittra chokladsåsen lyfter kakan ett snäpp till. Och ja, som med de flesta mörka chokladkakor vill man ha en klick vispad grädde till och kanske en gubbe eller två för sommarkänslan.

Brownie med muskovadoråsocker

12 portioner

150 g nötter t ex valnötter, makademia, hassel eller pekan
115 g mörk choklad, 70% ej bak
225 g smör
4 ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl ljust muskovadoströsocker
1/2 tsk salt
1 dl vetemjöl
3/4 dl kakao

1. Sätt ugnen på 180 grader, ej varmluft.
2. Lägg nötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem lätt, ca 15 minuter från kall ugn. Rör om då och då och håll koll på tiden för ugnar är olika. Hacka nötterna grovt när de svalnat något.
3. Hacka chokladen grovt. Lägg den i en kastrull med smöret och smält på svag värme. Du kan också smälta den i ett vattenbad eller i micron men om man har svag värme går spisen utmärkt.
4. Vispa ägg och socker ljust och pösigt med en elvisp.
5. Tillsätt saltet och vänd ner chokladblandningen. Sikta ned mjölet och kakaon och vänd sist ner nötterna.
6. Knöpa ihop ett bakplåtspapper, veckla ut och lägg det i en form ca 25*30 cm. Fördela smeten jämnt i formen och grädda i 35-45 minuter. Tiden beror på hur tjock du har smetat ut kakan men den ska ha fått en skorpa och precis ha stannat i mitten.
7. Låt svalna helt och skär kakan i bitar. Brownien kan med fördel bakas en eller två dagar innan. Förvaras i rumstemperatur.
8. Servera med chocotahinisås med jordnötssmör och gärna jordgubbar, grädde eller vaniljglass.

PS: Originalreceptet på brownies är gjort av Olle T Cellton men justerat och förbättrat (!) av mig.

Chocotahinisås med jordnötssmör

3 msk ljus tahini (eller 1 el tahini och inget jordnötssmör)
3 msk jordnötssmör
3 msk dadelsirap eller lönnsirap
3 msk kakao
en nypa salt och kallt vatten

1. Blanda tahini, jordnötssmör och sirap i en bunke.
2. Sikta ned kakaon och tillsätt kallt vatten under vispning tills du får en konsistens du önskar. Ta en matsked vatten i taget tills såsen går ihop, blir krämig och har önskad konsistens. Det kan bli en sås, eller en mer krämigare variant, mer som en frosting beroende på hur mycket vatten du tillsätter.
3. Smaka av med salt. Förvara i rumstemperatur och rör ner mer kallt vatten och den blir för fast.

PS: Du kan ta enbart tahini (1 dl) men jag tycker blandningen med jordnötssmör blir bra för detta ändamål. Enbart jordnötssmör blir säkert också gott men inte min favorit då jag tycker jordnöts-smaken blir för dominant. Jag tycker dadelsirap har en godare och mer fylligare smak än lönnsirap men den senare är enklare att hitta. Såsen är god i yoghurt, på gröt, till croissant, som chokladsås i desserter.

 Skriv ut