Den som spar hen har

Det finns saker som jag tycker det är förbjudet att laga lite av, som tomatsås. Det tar inte längre tid att koka tre liter istället för en och kryddar man den neutralt så kan den användas till mycket. Det kan bli mat i en hel vecka med både soppa, sås, gratäng, pizza och pasta på menyn. Och tycker man att veckan blir lite väl tomatig så är det bara slänga in den i frysen.

En annan råvara som jag heller inte gör i singular är ugnsbakar aubergine. Känns onödigt att inte fylla ugnen, ungefär som att ta bilen till affären för att köpa en liter mjölk. Därför bakade jag två auberginer och mixade den ena till en jättegod hummus. De två kvarvarande halvorna har ännu ett oklart fortsatt liv men antagligen gör jag auberginebollar i tomatsås. Hade jag bakat auberginen i skivor kanske det blivit pasta á la Norma, en Melanzane (med dukkah på toppen) eller en kinesisk grönsaksrätt med svart chilibönpasta och ingefära. För när auberginen väl är tillagad är den en grym bas till snabblagade middagsrätter.

Hummusen toppade jag med dukkah, en supergod och användbar frö- och nötblandning med egyptiskt ursprung, som jag också hade merlagat för en vecka sedan. Pitabröd, sötpotatisfries och en chop-sallad blev riktigt gott till.

Den som spar hen har. Den som lagar smart har också.

Auberginehummus

1 stor aubergine, ca 450 g
2 vitlöksklyftor
3-5 msk ljus tahini
1 tsk spiskummin
1 burk kikärtor, ca 400 g
ca 2 tsk citronsaft
iskallt vatten, salt och olivolja
Till garnering: paprikapulver, färska örter och dukkah
Till servering: pitabröd, sallad, pickles, grönsaker, ägg, fetaost eller halloumi om du vill mer mat

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Dela auberginen i två delar på längden. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Skala och tryck in vitlöksklyftorna så att de inte syns. De blir milda och goda när de bakas på det här viset. Salta och häll över lite olivolja.
3. Grädda ca 40 minuter tills auberginen är mjuk. Låt svalna.
4. Gröp ur köttet men låt gärna lite av skalet följa med. Mixa med tahini och spiskummin. Mängden tahini beror lite på vilken sort du har. Spola av kikärterna (eller spara vätskan till t ex majonnäs), tillsätt med några matskedar iskallt vatten och mixa till en fluffig hummus. Späd med olja eller mer vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och citronsaft. Toppa med olivolja, paprikapulver och dukkah.
5. Servera med pitabröd och valfria tillbehör.

Dukkah

Ca 3 dl

1,5 dl hasselnötter
1,5 dl sesamfrön
1,5 msk hela korianderfrön
1 msk hela kumminfrön
1 msk hela fänkålsfrön eller dillfrön
flingsalt
 
1. Rosta nötterna och fröerna under omrörning i en torr stekpanna utan fett.
2. Låt svalna och hacka eller mixa dem grovt. Jag brukar använda matberedaren. Blanda med salt.
3. Förvara i en burk med tättslutande lock. Dukkah håller några veckor.

 Skriv ut