Fira far och kåldolmens dag med en bastard

Foto: Matilda Lindeblad

Det har varit en svettig vecka. Först firades frysrättens dag, sen följde kaninköttets dag och i fredags kladdkakan. Idag firade vi far (dagen är inte slut än) och innan månaden är slut kommer vi att både fira ostkakan, ha en global dag för lunginflammationen, uppmärksamma en bakelse, tänka på alla krossade hjärtan, frossa kåldolmar och köra musikfritt. Eller; lets not and say we did. Vi kan äta savoykålsdolmar med kyckling, knapriga vattenkastanjer och ingefära i ren protest.

Savoykålsdolmar med ingefära
Milda dolmar doppas i en sötsyrlig sås med smak av ingefära. Ljuvlig asiatisk mat som får dig att må bra. Kycklingen kan bytas ut mot lax och skaldjur, fläskfärs eller rökt tofu.
4 portioner

1 savoykålshuvud, ca 700 g
70 g konserverade vattenkastanjer
3 st salladslökar
500 g kyckling eller fläskfärs
1 ägg
1 msk fisksås
1 finhackad vitlöksklyfta
1 urkärnad och finhackad röd chilifrukt
1 kruka koriander

Dipsås
4 msk japansk soja
4 msk socker
saften från 2 st lime
3 msk fisksås
2 msk sesamolja
1 urkärnad och finhackad röd chilifrukt
1 finhackad vitlöksklyfta
2 msk riven ingefära

Till servering:
Färska örter som koriander, mynta och söt basilika
Sweet chilisås, sesamfrön och hackade jordnötter eller cashewnötter

Blanda ingredienserna till dipsåsen. Rör om då och då tills sockret löst sig. Ställ såsen kallt. Skär av roten på kålhuvudet. Ta försiktigt bort bladen ett och ett. Skär bort den hårda mittstocken på varje blad. Koka dem kort, ca 1 minut, i saltat vatten. Spola dem i kallt vatten för att avstanna kokningen och torka av dem lätt. Finhacka vattenkastanjen och salladslöken. Blanda med färs, ägg, fisksås, vitlök och chili. Hacka bladen och stjälkarna av koriandern och blanda ned. Stek gärna en liten provbit i mikron eller i en stekpanna och justera sältan därefter. Forma färsen till små bollar och lägg på kålbladen. Rulla ihop till dolmar och lägg dem tätt i en ånginsats eller i en stekpanna med skarven nedåt. Häll lite kokande vatten i botten och ånga dolmarna ca 8 min med ett lock på. Servera dem med såsen, lite färska örter och eventuellt sweet chilisås och sesamfrön för extra smak.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut