Domedagskola

En kompis messar. Hon hittar inte receptet på den goda lakritskolan med citron och flingsalt och det är kanske det närmsta katastrof man kan komma så här på domedagen (den är förvisso inte slut ännu men jag håller tummarna för att det ska gå vägen). Faktum är att jag saknade receptet igår och hittade det inte heller här på min egen blogg. Skäms på mig för den dåliga taggningen och sökfunktionen. Jag lovar bättring 2013 och ger bot med en ompublicering.

Lakritskola med citron och flingsalt
Underbar mörk kola med både smak av choklad och lakrits. Extra skjuts får smaklökarna av citron och flingsalt. Tvätta citronen noga innan du river skalet (och köp gärna ekologiska) eftersom citrusfrukter ofta är väldigt besprutade. Lakritspulver hittar du i välsorterade mataffärer eller på nätaffärer som säljer bakprylar. Kvaliteten och styrkan varierar så du får smaka dig fram. Vännen min säger att Chokladfabriken har en av de bättre sorterna.

ca 50 kolor

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3 msk kakao
ca 2,5 tsk lakritspulver eller ca 10 st krossade turkisk peppar
1 citron, finrivet skal från
1 tsk flingsalt

Klä en form, ca 15 × 20 cm, med ett smort bakplåtspapper. Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning och koka kraftigt tills termometern visar 123° eller smeten klarar kulprovet. Rör ner lakritsen. Häll smeten i formen, strö över flinsalt och citronskal och låt stelna i kylskåp. Klipp eller skär kolan i ca 50 bitar. Lägg i fina formar eller rulla in i papper.

Receptet har tidigare publicerats i Lantliv Jul & Pyssel 2011

 Skriv ut