Att inspireras och inspirera

Ibland tänker jag att det här med att skriva recept är som en stafett. Någon inspireras av någon och gör ett recept som någon annan läser och inspireras av. Kanske lagar denne någon maten, ändrar lite och gör om receptet till ett nytt recept. Kanske delar någon med sig av det nya receptet på sin blogg eller bjuder sina vänner och så går vännerna hem och gör nya recept av receptet…och så fortsätter det. Jag tycker det är fint. Att dela.

För någon vecka sedan snubblade jag in på en ny blogg via Facebook. Johan på Matgeek hade gjort en dragonvinäger till sina kommande bearnaisesås-orgier och jag kände instinktivt att det måste jag också göra. Inte för att jag brukar ha bearnaisesås-orgier utan för att jag kanske borde. Och för att jag verkligen gillar dragonvinäger. Det är gott på sallad och påminner mig om min uppväxt.

Det råkade vara så att jag hade 1 kruka dragon ståendes i köksfönstret från en fotografering. Dock hade jag inte någon större mängd vinäger, bara 3 slattar av 3 olika sorters vita vinäger. Eftersom jag också hade 3 små flaskor blev det en perfekt utgångspunkt för ett dragonvinägertest.

Förhoppningsvis har nu jag (och Johan) inspirerat någon till att ta stafettpinnen vidare. Kanske göra massa härliga recept med dragonvinäger, kanske testa med en annan vinäger eller en annan ört (libbsticka tycker jag låter gott)? Ni kan också komma hit och göra uppföljningen på det stora dragonvinägertestet, nämligen det stora bearnasiesåstestet. Om några veckor är ni välkomna.

Dragonvinäger
1 kruka dragon, repade blad
Vit vinäger av valfri sort t ex balsamvinäger, vitvinsvinäger och äppelcidervinäger
Flaskor, flera små eller 1 stor
Några veckors tålamod

Repa bladen av vinäger. Skölj den gärna. Lägg bladen i stora eller små flaskor. Fyll på med valfri vit vinäger så att bladen täcks. Sätt på locket och vänta i 1 månad. Du behöver dock inte vänta sittandes tittandes på flaskorna.

 Skriv ut