En grön caesar

Foto: Lennart Weibull

En caesarsallad är ju inte någon riktig vegorätt då den klassiska dressingen innehåller sardeller. Dock kommer man relativt nära originalet om man använder sig av den något saltare och umamistinna osten pecorino romano istället för parmesanost. Om man nu kan kalla det en caesar kommer de rätt-trogna diskutera tills nästa jul. För det här är en julig variant med grönkål, rostade nötter och tranbär.

Grönkålssallad med krämig ostdressing, nötter och tranbär

400 g grönkål
1 msk citronsaft
2 skivor ljust surdegsbröd
Smör till stekning
3 msk rostade hasselnötter
3 msk torkade tranbär

Dressing
1 ägg
1 vitlöksklyfta
1,5 dl finriven pecorino romano ost
2 msk citronsaft
1 msk dijonsenap
1 tsk socker
ca 2,5 dl neutral olja

Börja med dressingen. Koka ägget i 2,5 minut. Gröp ur innehållet i en mixerskål. Skala och finhacka vitlöken och lägg ned tillsammans med ost, citronsaft, senap och socker. Tillsätt oljan, lite i taget, under mixning tills det blir en krämig dressing. Repa grönkålen från den hårda mittstocken. Lägg den i en skål och massera in citronsaft. Skär brödet i bitar och stek det knaprigt i smör. Hacka nötterna och blanda med tranbären. Blanda grönkålen med hälften av dressingen. Lägg salladen på ett fat och toppa med bröd, nötter och bär. Servera resten av dressingen till.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Ica Buffé

 Skriv ut