En grönare jul?

Foto: Lennart Weibull

Förra året vid den här tiden höll jag på och stökade i köket. Det var inte något julstök utan jag hade precis börjat provlaga och skriva på min senaste kokbok Vego på 30 minuter-100 rätter för en grönare vardag. Nu är den tryckt och klar och även om jag jobbar med mat varje dag, och skulle haft receptmakerska som titel på visitkortet om jag haft ett, så är det speciellt att se sina recept och idéer i inbundet format.

Jag är jättenöjd med boken och om jag bara ska tänka på mig själv så har den gjort succé. Jag är nämligen själv i målgruppen och senast igår använde jag den för att hitta inspiration till middagen (det blev linspannkakor). Jag blir också varm i hjärtat när kompisar skickar rapporterar och SMS: “grönsaksfritters gjorde succé”, “andra gången jag gör bibimbap”, “rotsellerimoset med brynt smör är min favorit”. Att skriva böcker som får fettfläckar känns nämligen betydligt roligare än att skriva böcker som samlar damm. Och som grädden på det berömda moset skrev SvD att boken var en av årets fem bästa kokböcker.

Många frågar om jag har någon favorit men det är ungefär som att säga att ett barn är bättre än något annat. Barnen, och recepten, är bra på olika sätt. Men avokadosallad med dukkah är en av favoriterna bland de gröna tillbehören. Salladen är också bra för jag tror den kan passa på julbordet som ett vegetariskt tillbehör för den som vill ha en lite grönare jul.

PS. Här finns boken att köpa till bästa pris eller här

Avokado och brysselkålssallad med dukkah

Kokt brysselkål tillhör inte mina favoriter men däremot tycker jag kålen blir fantastiskt god både rå och rostad. I en här salladen är den tunt skivad och i gott sällskap av grillad avokado som ger krämighet och lite rökt smak, och dukkah som ger smak, sälta och knaprighet.

4 portioner

300 g brysselkål
1-2 avokado
3 msk dukkah, se recept nedan
3 msk olivolja
1,5 msk citronsaft

1. Ta bort den hårda rotfästet på kålen och skär den i tunna skivor.
2. Dela avokadon i klyftor och grilla den i en grillpanna tills den fått fina ränder. Skär den i mindre bitar.
3. Blanda kål, avokado och dukkah på ett fat.
4. Blanda olja och citronsaft och häll över.

Dukkah
Det doftar underbart i köket när du rostar kryddorna till den här egyptiska frö- och nötblandningen. Dukkah är gott att strössla på sallader, kokta grönsaker och grillad halloumi eller som en dipp tillsammans med olivolja. Detta är ett grundrecept som gärna kan blandas med svartpeppar, chiliflakes, paprikapulver, kumminfrön eller finrivet apelsinskal för lite extra krydda i livet.

ca 4 dl

100 g hasselnötter
100 g sesamfrön
2 msk korianderfrön
1 msk kumminfrön
1 msk fänkålsfrön
flingsalt

1. Rosta nötterna i en torr stekpanna utan fett. Ta upp dem och låt dem svalna något. Mixa eller hacka dem sedan grovt.
2. Rosta kryddorna i samma stekpanna utan fett.
3. Blanda nötter, frön och flingsalt. Förvara i en burk med tättslutande lock.

 Skriv ut