En klassiker om våren!

Foto: Matilda Lindeblad

Lax med ramlökshollandaise och råstekt sparris

Klassiska smaker med ljuvlig smak av ramslök. Gör laxen och sparrisen i ugnen så blir detta lättlagad mat till många. Smöret till hollandaisen ska vara kylskåpskallt, det hjälper till att hålla temperaturen nere så att såsen inte spricker.
4 portioner

600 g potatis t ex färsk eller delikatess
500 g grön sparris
600 g laxfilé
2 msk olivolja
0,5 knippe rädisor
salt, svartpeppar

Hollandaise
2 äggulor
2 msk citronsaft
150 g smör, tärnat kylskåpskallt
10 st ramslöksblad (eller mer om du har fri tillgång bakom husknuten)
1 tsk finrivet citronskal

Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba och koka potatisen. Bryt av nedre delen på sparrisen. Lägg den på en plåt och ringla över olivolja. Smaksätt med salt och peppar. Stek i 225 grader i 5 minuter. Dela laxen i bitar och krydda med salt och peppar. Lägg den bredvid sparrisen och sänk värmen till 175 grader. Stek i ytterligare ca 10 minuter. Laxen ska inte vara genomstekt utan ha en innertemperatur på ca 50 grader. Du kan också steka laxen och sparrisen i en stekpanna på spisen. Gör hollandaisen under tiden. Lägg äggulor, citronsaft och 100 g smör i en tjockbottnad kastrull. Låt smöret smälta på medelvärme under ständig vispning. Tillsätt resten av smöret när såsen börjar tjockna och fortsätt vispa till såsen är tjock. Se till att den inte överstiger 75 grader. Finhacka ramslöken och tillsätt med citronskalet. Smaka av med salt. Håll såsen varm i väntan på serveringen. Skiva över rädisor vid servering.

Receptet har tidigare varit publicerat i Tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut