En nybliven vänskap

Foto: Lennart Weibull

En grönare jul skulle vi alla må bra av. Och då menar jag grön som i mer grönsaker. Jag har några rätter som jag alltid brukar göra och i år har jag utökat repertoaren med några rätter som publicerades i tidningen Ica buffé. Polenta med saffran var en av dem och det var något oväntat. Polenta och jag har nämligen haft en lite sval relation. Jag har dock kommit på vad felet varit. Jag har inte stekt dem i tillräckligt med smör. Så nu gör jag de och lämnar rekommendationen vidare till dig. Mycket smör och parmesanost ska det vara. Gott tillbehör till skinka eller som hel vegorätt om man lägger till lite gröna linser.

Saffranspolenta med grönkålschips, ost och hasselnötter

4 portioner

1, 5 dl polenta
7, 5 dl vatten
1 grönsaksbuljong
1 paket saffran
75 g smör
salt, svartpeppar
masor av riven parmesanost till servering

Grönkålschips
150 g grönkål
1 msk olivolja
3 msk finriven parmesanost
3 msk hasselnötter

Koka polentan enligt anvisning på förpackningen i vatten, buljong och saffran. Klicka i smöret och smaka av med salt och peppar. Häll upp polentan i en bakpappersklädd form ca 20*15 cm. Låt svalna och ställ i kylen 1 timme. Sätt ugnen på 200°. Repa grönkålen från den hårda stammen. Lägg den på en plåt och massera in olivolja och ost. Grovhacka nötterna och strö över. Rosta grönkålen i ugnen ca 7 minuter tills chipsen börjar få färg utan att blir bränd. Rör om 2 gånger under tiden. Låt svalna. Skär polentan i bitar och stek bitarna i rikligt med i smör. Strö över mängder med riven parmesanost och toppa med nötter och chips.

 Skriv ut