En paj för pajhatare

Foto: Matilda Lindeblad

Till skillnad från vanliga pajer så är sådana här flarn på filodeg en uppvisning i frasighetens konst. Lägg på höstens skörd av rotfrukter och servera på en buffé, som tilltugg till drinken eller till en soppa. Istället för varmrökt lax kan man tex ta rökt renbog eller strö över bbq-mandlar och getost för en vegetarisk variant.

1 plåt, ca 8 portioner på buffé eller som tilltugg

10 ark filodegsark
50 g smält smör
200 g blandade rotfrukter t ex jordärtskocka, morot, palsternacka och potatis
400 g varmrökt lax

Färska örter t ex körvel eller finklippt gräslök till garnering

Ostkräm
2 dl färskost
1 äggula
2 msk finriven pepparrot
2 msk hackade örter t ex dill, persilja och körvel
Salt och svartpeppar

Blanda samman ingredienserna till ostkrämen. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg ett ark filodeg på en plåt. Pensla med lite smör och lägg på ett ark till. Upprepa med alla ark. Bred på ostkrämen. Skiva rotfrukterna tunt, gärna med en mandolin och lägg överst. Grädda i 175° i ca 15 minuter tills flarnet fått fin färg. Fördela laxen över när flarnet svalnat något och garnera med färska örter.