En uppdaterad klassiker

Foto: Matilda Lindeblad

Nu när jag skriver ordet råraka rinner snålvattnet till. Det blir inte någon fors, mer som en lätt porlande bäck av välbehag. Råraka är en rätt som jag gärna återkommer till när det vankas förrätt och som jag ofta väljer om jag går på klassiska restauranger. Men så tycker jag också att allt med fett och potatis blir gott. Här har jag uppdaterat klassikern med lite nya tillbehör – krämig smetana, krispig kapris, söt syltad lök och lyxig löjrom. Hur gott som helst om du frågar mig.

Rårakor med löjrom, stekt kapris och syltad rödlök

Eftersom olja tål högre temperatur än smör är det bra att steka dem i olja så att de blir krispiga och sedan tillsätta smöret, för smakens skull. Fast potatis blir bäst. Du kan göra dem i förväg, pensla med smält smör och värma dem 5 min på 200 grader. Inte lika bra som nystekt men mycket bekvämt.

4 portioner till förrätt

500 g fasta potatisar t ex Anna Belle eller Amandine
4 msk olja
4 msk smör
4 msk kapris
salt och svartpeppar
löjrom, smetana och gräslök till servering

Syltad rödlök
1 msk ättika
2 msk socker
3 msk vatten
1 stor rödlök

Blanda samman ättika, socker och vatten och rör tills sockret löst sig. Skala och skiva rödlöken tunt och lägg i. Låt dra minst 30 min. Riv potatisen, gärna både grovt och fint. Pressa ur det mesta av vätskan och smaksätt med salt och peppar. Forma 12 st små rårakor. Stek dem i olja. Klicka i smör när de börjar bli färdiga. Lägg upp på papper. Torka ur pannan och stek kaprisen i lite olja tills den öppnar sig. Servera rårakorna med röd lök, kapris, löjrom, gräslök och smetana.

Receptet har tidigare varit publicerat i Tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut