Etons mess

Foto: Ulrika Pousette

Man skulle kunna tro att en gul labrador viftade så ivrigt på svansen att tårtbäraren vinglade till och tappade marängtårtan på väg till födelsedagskalaset. Men så är det inte. Etons mess är bara en vanlig maräng-sviss utan chokladsås, som till en början till och med saknade maränger.

På Etons college serverades Etons mess redan på 1930-talet. Först fick pojkarna spela en lång, seg och ganska tråkig cricketmatch som sedan firades med en rejäl sockerchock. I ursprungsreceptet blandades bara grädde eller glass med bär eller bananer. Först på 70-talet svävade man ut och lade till marängerna.

Nu när vi har klivit in i ett nytt århundrande vågar vi vara vågade och addera lite nya råvaror. Vi fortsätter dock på det brittiska spåret med lemoncurd men adderar lite escapism i form av exotisk passionsfrukt.

Detta kan nog vara en av sommarens godaste och mest lättlagade röror. Receptet finna i Ica Kurirens grillmagasin. Där hittar du, om du köper den så klart, 6 recept till som passar särskilt bra på grillpicknick. Fotograferade gjorde bästa Ulrika Pousette.

Etons mess med jordgubbar, passionsfrukt och citrongrädde
Superenkel dessert med syrliga jordgubbar, sötfrisk kräm och knapriga maränger. Eftersom marängerna löses upp av den syrliga krämen är det bra att röra ihop desserten så nära servering som möjligt.
4 portioner, ca 10 min

500 g jordgubbar
3 stora passionsfrukter
1,5 msk socker
2,5 dl vispgrädde
1 dl mezeyoghurt
5 msk lemoncurd
3 dl små maränger
Ev. mynta till garnering

Ansa och skiva jordgubbarna. Blanda dem med inkråmet på passionsfrukterna och sockret. Vispa grädden lätt. Blanda yoghurt och lemoncurd och vänd ner i grädden. Blanda gräddblandningen, jordgubbar och 2/3-delar av marängerna och fyll i glasen. Toppa med maränger vid servering. Garnera med mynta.

Receptet har tidigare varit publicerat i Ica Kurirens grillmagasin.

 Skriv ut