Det som göms i snö kommer upp i tö

Foto: Joel Wåreus

Jag har gjort många recept genom åren. Om jag skulle dra till med en gissning så skulle jag spontant säga 700 stycken. Men det kan lika gärna vara det det dubbla, jag har helt enkelt inte koll. I affären idag var det något synnerligen bekant över en bild. Och när jag tittade närmare på receptet var det ett gammalt recept från tidningen Ica Buffé som hade fått ett nytt liv på ett lösblad. En exotisk fruktsallad med en av mina favoritfrukter – passionsfrukt. Salladen har både hetta och friskhet och är fint matchad med en söt kräm på kondenserad mjölk, yoghurt och lime. Det känns kul att vispa ihop något annat än dulche de leche på den söta mjölken. Och precis som Ica tycker jag att det här receptet är värt att publicera igen.

Exotisk fruktsallad med limekräm
En roligare variant på fruktsallad med en kräm jord på söt kondenserad mjölk.

2 paket fryst tärnad mango (à 250 g)
1 hel färsk ananas (à ca 1 1/2 kg)
6 passionsfrukter
1/2 röd chilifrukt t ex spansk peppar
1 kruka mynta (spar lite till garnering)

Limekräm
1/2 burk kondenserad mjölk (à ca 400 g)
färskpressad juice och rivet skal av 1 lime
1 1/2 dl matyoghurt (10 %)
ev 1/2 msk rom

Topping
1 dl riven kokos
1 dl salta rostade cashewnötter

Tina mangon.Dela, skala och skär bort mittstocken på ananasen. Skär ananasen i lika stora bitar som mangon. Dela passionsfrukterna och gröp ut innanmätet. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda ananas, mango, passionsfrukt och chili i en skål. Vispa den kondenserade mjölken och limejuicen vit och fluffig med elvisp, ca 5 minuter. Blanda i limeskal, matyoghurt och ev rom. Ställ frukt och kräm i kylen. Rosta kokosen gyllenbrun i en torr och het stekpanna, rör då och då. Grovhacka nötterna. Går att förbered hit. Hacka myntan men spar några hela blad till garnering. Blanda myntan med fruktsalladen. Fördela fruktsalladen i små skålar. Toppa med krämen, kokos och nötter. Garnera med myntablad.

Receptet är tidigare publicerat i Ica Buffé nr 12 2010.

 Skriv ut