Finfin falafel

Falafel på det långsamma viset med blötlagda kikärtor är i mitt tycke godast. Det är inte alls särskilt krångligt att göra men kräver att man planerar litegrann och lägger kikärtorna i blöt, t ex på morgonen. Du som gillar att vara ute i god tid kan göra smeten klar dagen innan och låta den ligga inplastad i kylskåpet. Min smet låg i kylskåpet i ett dygn och jag var rädd för att den råa löken skulle ge bismak men det gick bra. Jag har aldrig haft problem med “turbulent” mage men om du oroar dig för det kan du koka kikärtorna 10 min innan du mixar dem. Många har bikarbonat i sin falafelsmet. Jag har gjort ett jämförande test med och utan bikarbonat och tyckte inte det blev någon skillnad. Dock friterar jag inte mina, utan frityrsteker dem bara, och det kan ha viss påverkan på bullarnas konsistens. Är det någon som har en åsikt eller bra kunskap om bikarbonatets varande eller icke så vill jag hemskt gärna höra! Kardemumma i bullarna tycker jag är grymt.

Till falafeln serverades pitabröd, en stark morotssallad och en yoghurtsås. Har du bråttom kan du göra snabbvarianten – falafel gjord på burkkikärtor. Det är inte alls lika gott men mycket godare än de färdigköpta som ligger i frysdisken. Vid det receptet ligger också den goda tahinisåsen som jag brukar servera till.

Falafel på det långsamma sättet
Med frityrstekning menas att oljan inte behöver täcka bullarna. Däremot behöver man vända dem så att de steks på alla sidor. Låt dem gärna rinna av på ett papper så att onödig olja rinner bort. Den som gillar grönt mixar med lite färska örter t ex koriander, persilja och dill.

3 dl torra kikärtor
2 msk vatten
1 msk olivolja
1 msk sesamolja
1 liten finhackad gul lök
1-2 st vitlöksklyftor
1 tsk koriander
1 tsk spiskummin
1 krm kardemumma
1 tsk salt
ev. 1 krm cayennepeppar
2-3 msk kikärts- eller majsmjöl
4 msk sesamfrön
olja till fritering

Till servering: pitabröd, rödkål-masserade med citronsaft och olivolja, färska örter, yoghurtdressing eller tahinisås

Blötlägg kikärtorna minst 8 timmar i rikligt med vatten. Mixa dem med vatten, olja, lök och kryddor. Mixa ned mjölet och späd ev. med mer vatten om smeten verkar torr. Du ska kunna forma till fasta bullar som inte smular sig. Justera med mer vatten eller mjöl. Ställ smeten in i kylskåpet eller forma direkt till bullar. Rulla bullarna i sesamfrön och fritera eller frityrstek dem i olja, ca 4 minuter, tills de är gyllenbruna.

BARNTIPS: Mina barn äter inte gröna prickar. Därför la jag inte några örter i falafeln utan sparade den till salladen. De fick en buffé bestående av morötter, majs, sojabönor, yoghurt, falafel och ketchup att lägga i sina pitabröd.

 Skriv ut