Familjens blomkålssoppa

Det här är en soppa som gillas av mina barn. Bara det är en stooor anledning att laga den, särskilt eftersom den också är vegetarisk. Blomkålssoppa går snabbt att göra, man kan variera toppingen och ingredienserna är få. Egentligen tycker jag det räcker med 3-4 stycken för att få till en schysst soppa.

För det första så kommer man inte någon vart utan ett blomkålshuvud. Den andra ingrediensen är någon, eller några, mejeriprodukter för att göra soppan mild och god. Soppan blir vitare om man kokar blomkålen i mjölk, och då behövs det heller inte så mycket av, eller faktiskt ingen, fetare mejeriprodukt. Om man kokar soppan med mjölk rekommenderar jag att inte koka den, utan bara sjuda. Annars blir det lätt skinn på soppan och den kan då bli lite “ostig” i smaken. Är man inte så fettkänslig är det gott med både grädde eller créme fraiche. Den tredje absolut nödvändiga ingrediensen är något syrligt för att få upp fräschören på soppan. Jag brukar använda citronsaft eller en mild vinäger. Fonder är bra för de ger extra djup smak och lite gulaktig färg till soppan men ibland kan jag tycka om den rena blomkålssmaken utan för mycket umami. Dessutom blir det kontraproduktivt om man kokar blomkålen i mjölk för att göra soppan vit men sen tar fond som gör den gulare. Så fond är en humörs-ingrediens i min receptbok.

Torrt vin eller cider i koket gör också soppan godare men för att göra en lättlagad vardagssoppa så klarar man sig faktiskt med 3 eller 4 ingredienser. Men då har jag inte inkluderat toppingen som enligt mig är helt nödvändig. Den behöver dock inte vara avancerad utan det kan vara lite av vad som finns hemma eller som faller en på läppen. Gärna något knaprigt, något syrligt och något pepprigt. Räkor, knaperstekt svamp, friterad kapris, smulad stekt råkorv, krispigt bacon, grönkålschips (jo de finns faktist grönkål att köpa fortfarande, från Spanien) eller saltrostade mandlar är några exempel. Eller brödkrutonger, äpple och salvia som fanns i mitt kök. Inspirationen till dagens topping har jag fått från Per Gustafsson på PS. Tack Per!

Blomkålssoppa med krutonger och currystekt äpple
Ta den ört som du har hemma eller en som du tycker om. Salvian och dess lakritstoner kommer fram fint ihop med äpplet men det blir lika gott med körvel eller gräslök. Stek med lite gula senapsfrön eller strö över chiliflakes om du vill ha lite mer drag på den mesgoda toppingen. Bacon och kapris är även gott i för den som vill och kan.

1 stort blomkålshuvud
5 dl mjölk
1,5 msk grönsaks- , kantarell- eller lantfond
vatten så att det precis täcker
1 dl créme fraiche
ca 1 msk citronsaft eller mild vinäger
salt och nymalen svartpeppar

Topping
2-3 skivor flera dagar gammalt bröd
3 små äpplen
3/4 tsk curry
1 klyfta savoykål eller 80 g bladspenat
ca 30 st färska salviablad eller annan grön ört
smör till stekning

Dela blomkålen i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull med mjölk och fond. Fyll på med vatten tills det täcker. Sjud ca 20 minuter tills blomkålen är helt mjuk. Mixa allt med creme fraiche till en fin soppa. Sätt kastrullen på värmen igen och smaka av med citron, salt och peppar.

Skär brödet i tärningar. Stek dem knapriga i smör eller olja eller rosta dem på en plåt i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter. Lägg åt sidan. Skär äpplet i tärningar. Strimla kålen fint. Stek äpple och kål mjuka i smör tillsammans med curryn. Lägg i salviabladen mot slutet. Toppa soppan med krutonger och äppelfräs. Dra ett varv med svartpepparkvarnen. Servera direkt.

 Skriv ut