Färskast är godast

Foto: Matilda Lindeblad

Nu är det dags! Upprop till alla varelser där ute som vill få ett lyckligt leende på läpparna: Ät majs! Nu är den nämligen färsk och supersöt och så god att du faktiskt inte behöver tillaga den. Testa att skära ned några råa majskorn i salladen eller direkt i en carbonara med höstens nyskördade grönsaker så får du se. Självklart kan du också lägga den på grillen. Självklart utan att passera någon varmvattens kastrull. Trots att majsen är så söt så trivs den bra ihop med andra söta smaker men även hett och syrligt. Här har jag toppat de nygrillade kolvarna med ett smör med just de tre smakbalanserna – honung – chili – lime.

Grillad majs med jalapenosmör och rostad kokos

Ljuvliga karibiska smaker förhöjer den grillade majsen. Lägg den färska majsen direkt på grillen eller förkoka dem om du vill spara tid.
4 portioner

4 st majskolvar
4 msk kokos
koriander till garnering

Jalapenosmör
1-2 msk finhackad jalapenos, inlagda eller färska
100 g smör
1 lime, skalet från
0,5 kruka koriander
1 msk limesaft
2 tsk honung
salt

Blanda samman ingredienserna till smöret. Smaka av med salt. Lägg smöret på en bit smörpapper och rulla ihop till en rulle. Lägg i kylen. Grilla majskolvarna ca 15-20 minuter, gärna på indirekt värme, tills de är färdiga. Vänd dem ofta. Servera med smöret, strö över kokos och garnera med koriander vid servering.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut