Finemang till ostbrickan

Foto: Matilda Lindeblad

Äntligen kan vi frossa i färska fikon. Men det gäller att passa på för säsongen är väldigt kort. Det beror på att fikonen skördas när de är nästan mogna. Nu på hösten är de finfina blå från Medelhavet här, perfekta till framförallt blåmögel- och getostarna på ostbrickan. Senare i höst och framåt vintern kommer de gröna sorterna från sydligare breddgrader. De är lika perfekta till ostbrickan de med.

Omogna fikon smakar bläh. Trycker du på en omogen frukt kan det komma ut en mjölkig saft som sedan omvandlas till socker när fikonet mognar. Om det kommer ut en klar saft från undersidan så ska du däremot ta det som gott tecken. Då är fikonet moget, sött och gott. Köpsignalen är extra stark om frukten doftar sött och kännas lagom mjuk.

FIkon innehåller en massa bra saker som kostfiber, mineraler och antioxidanter och eftersom sockerhalten är hög är fikonet rena rama naturmedicinen när man behöver hjälp med peristaliken. Jag vet inte om romarna var särskilt hårda i magen men tydligen var fikon en stor handelsvara på den tiden. Att frukten har gjort nytta på annat håll vet de som kan sin bibel. Det var ju ett fikonlöv som Adam och Eva skylde sig med enligt Första Moseboken.

Ugnsbakade fikon med timjan och honung

6 st små fikon
2 msk honung
1,5 msk balsamvinäger
3 msk valnötter, rostade
Lite färsk timjan

Skär ett kryss i fikonen men ej helt igenom. Ställ dem i en ugnsfast form. Blanda honung och vinäger och häll över. Strö eventuellt över lite timjan. Baka i 175° i ca 15 minuter tills fikonen är mjuka.Servera fikonen ljumna eller rumstempererade till t ex getost. Skopa över eventuell sås som har runnit ut i formen.

Receptet har tidigare publicerats i Lantliv mat & vin 2012

 Skriv ut