Fina fisken

Foto: Matilda Lindeblad

Den här fisken får så otroligt god smak av smöret med soja, vitlök och citrongräs. Rekommendationerna för fisk skiftar ju men i dags läget är den vilda rödingen en hotad fiskart som ska undvikas helt. Den odlade klassas som gul, dvs den kan ätas ibland. Vill du vara helt “grön“byter du ut rödingen mot gös. Även krav-odlad lax är ett gott alternativ. Och vill du inte baka fisken hel så kan du steka portionsbitar och klicka smöret ovanpå så att det smälter och ger god smak.

Hel röding med citrongräs – och sojasmör
Hel röding kokt i ugn behåller alla goda smaker. Är rödingarna små kan man göra fina portionspaket, så att alla får ett eget doftpaket. Använd gärna termometer så blir inte fisken överstekt och torr.

1 hel röding, ca 800 g
3 st pak choi, ca 300 g
200 g skogschampinjoner
1-2 citrongrässtjälkar
2 vitlöksklyftor
100 g smör
3 msk soja
3 msk citronsaft
2 msk honung
salt och svartpeppar
salladslök och hackad färsk chili

Till servering
Potatismos, ris eller potatisklyftor

Rensa och tvätta ur rödingen och torka den torr. Salta och peppra fisken, även invändigt. Lägg den i en ugnsfast form, gärna med lock. Dela pak choien på längden och lägg bredvid fisken. Skiva champinjonerna och lägg in några svampar i fiskens buk, fördela resten av svamparna i formen. Skiva vitlöken och finhacka citrongräset. Bryn smöret i en stekpanna tills det är ljusbrunt och doftar nöt. Tillsätt citrongräset, vitlöken, soja, citronsaft och honung. Häll smöret över fisken och svampen, lägg på ett lock eller täck med aluminiumfolie. Baka fisken i 175 grader i ca 30-40 min tills innertemperaturen är 48-50 grader. Strö över salladslök och ev. chili för den som gillar hetare mat. Servera med tillbehör.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut