Fin pizza eller finpizza?

Foto: Matilda Lindeblad

Här i Stockholm finns det en fin pizzeria som serverar finpizza. Jag vet att det finns många fler än en men det var särskilt en restaurang jag hade i åtanke. Pizzorna, som så klart är bakade på surdeg, har vid mina tre besök varit goda men inte något att skicka ett vykort hem för. Framförallt har smakerna varit lite för dominanta. En pizza med timmermanskorv och surkål låter gott på menyn men den får dig att längta efter en hederlig margerita. Särskilt när man också lägger till en allt för syrlig tomatsås. Krull på tungan.

Att baka pizza är en större konst än man kan tro och jag tycker man lyckas bäst om man tänker på följande saker. Gör en egen pizzadeg och baka ut den det tunnaste du kan. Den behöver faktiskt inte vara rund utan smakar lika god oval eller fyrkantig, ja till och med hålig. Eftersom du antagligen inte har en vedeldad bakugn som når över 300 grader får du göra det bästa av det du har. Grädda pizzan på den högsta värmen som din ugn kan uppbåda. Bakar du mycket kanske du har en baksten, vi andra nöjer oss med vanlig plåt.

Sedan ska du så klart välj goda råvaror i säsong och men använd dem med sparsamhet efter principen färre men värre. Tänk särskilt på att grönsaker i allmänhet och tomatsås i synnerhet innehåller mycket vätska. Din ugn är inte som en pizzaugn med mycket hög värme och stor yta där vätskan kan ångas bort. För mycket av allt det goda kan lätt sluta i en kokt pizza istället för en bakad och det lät ju inte så gott eller hur?

Den här pizzan är i alla fall krullfri och en anledning att gå till brevlådan. Det är en finstämd finpizza toppad med svamp och taleggio. Särskilt om du gör dig till och gör egen hemlagad tomatsås, nu när tomaterna äntligen är ätbara.

Pizza med svamp, taleggio och örtsallad
Att baka egen pizzadeg är superenkelt. Gör gärna dubbelsats när du ändå håller på men hinner du inte så finns inte wow men helt okej färdig deg i kyldisken. Små minipizzor blir fina och goda drinktilltugg. 4-6 stora pizzor

Pizzadeg
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 tsk nypa salt
5 dl vetemjöl

Svamppizza
300 g Taleggio eller annan kittost t ex chaumes
200 g svamp, t ex skogschampinjon, gula kantareller eller karl johan
400 g god tomatsås, hemlagad eller bortakokt
1 påse baby leaf
1 kruka basilika
3 msk valnötter, rostade
olivolja eller valnötsolja, balsamvinäger, flingsalt och svartpeppar

Börja med pizzadegen. Lös upp jästen i vattnet tillsammans med olivolja och salt. Arbeta in mjölet och knåda till en smidig deg. Låt jäsa ca 1 timme i rumstemperatur eller 4 timmar i kylskåp. Riv osten grovt och skär svampen i bitar. Kavla ut pizzadegen tunt på mjölat bakbord. Strö över svamp och ost. Grädda i ca 10-15 minuter på 250 grader tills osten är gyllenbrun. Lägg på baby leaf, färska basilikablad och rostade valnötter. Ringla över olja och balsamvinäger. Krydda med salt och peppar.

 Skriv ut