Fisk i paket - al cartoccio

Foto: Matilda Lindeblad

Pastan får en underbar smak eftersom allt gott stannar i paketet – al cartoccio – som det heter på italienska. Låt gärna gästerna öppna sitt eget och mötas av en ljuvlig doft av saffran, vitlök och musslor. Enkel att laga med enkla och klassiska smaker.

Du kan ta vilken (MSC) fisk som helst men torskrygg är bra då bitarna är lite tjockare och därför inte lika lätta att överkoka. Den som gillar andra skaldjur som t ex bläckfisk slänger gärna med det. Räkor är också gott men då ska de helst vara råa så att de inte blir gummiräka till middag. Gillar du starkare mat är det gott att tillsätta lite hackad chili eller chiliflakes med grönsakerna.

Spaghetti med musslor, fänkål och saffran i paket
Tomaterna är mest där för färgens skull. Ta fina körsbärstomater på burk, semitorkade tomater eller hoppa över dem helt om du vill laga efter säsong (beror förstås på när vilken säsong det är när du läser receptet).

300 g spaghetti
1 kg blåmusslor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stor morot
1 fänkål
2 dl torrt vitt vin
0,5 g saffran
300 g fast vit fisk, t ex torskrygg
8 st körsbärstomater
50 g smör (eller så mycket samvetet tilllåter)
salt, peppar och olja till stekning
hackad bladpersilja eller blandade örter till garnering

Koka pastan halvvägs, ca 6 min. Spola den kallt. Rensa musslorna och ta bort de som är öppna eller trasiga. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i olja ca 5 min på medelvärme. Skala och strimla moroten med en skalare. Skiva fänkålen tunt. Tillsätt grönsakerna till löken, höj värmen och stek ytterligare 1 minut. Tillsätt vinet och saffranet och koka upp. Krydda med salt och svartpeppar. Dela fisken och halvera tomaterna. Fördela pastan fisken, musslorna och tomaterna på dubbla smörpappersark. Häll över grönsaksfräset och klicka på smöret. Knyt ihop som en smällkaramell. Hit kan du förbereda. Stek i 12 minuter på 225 grader. Strö över hackade örter vid servering.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv mat & vin

 Skriv ut