En påse full med smak

Stekpåsar! Visst låter det som om något från 1950-talet? Det känns lite old-school att rekommendera en stekpåse men det är en fantastisk uppfinning. Det osar inte, kladdar inte och framförallt så bevaras smaker, vitaminer och köttsafter. För att fortsätta med superlativerna så är det enkelt och dessutom blir det lite av en show när påsarna bärs fram till bordet. Stekpåse används nog främst för kött men den här fisk- och skaldjurspåsen blev väldigt bra.

Man kan ta de fiskar och skaldjur man gillar men försöka tänka på att koktiden ska vara något så när lika. Musslor behöver inte ångas innan, bara skrubbas och rensas som vanligt. Små räkor blir tyvärr torra om de inte är råa. Stora räkor funkar bättre men det kanske inte samvetet och plånboken tillåter. Samma princip gäller grönsaker – man tager vad man haver. Jag tyckte morötterna blev bäst i konsistens med lagom tuggmotstånd. Fänkål är ju också gott tillsammans med fisk och det hade jag nog lagt i om jag inte valt asiatisk touch på min påse. Fänkålen hade nog krävt en lätt blachering innan också. Istället för thailändska kryddor och kokosmjölk kan man ta en skvätt vitt vin och en klick smör och då funkar t ex fänkål, tomater och saffran utmärkt.

Lägg grönsaker och fisk i botten på påsen enligt instruktionerna. Musslorna lägger du överst och sedan på med kryddor och vätska. Knyt igen påsen och sätt in den i ugnen. Lita för guds skull inte på tidangivelsen på förpackningen för då har du en överstek torr fisk. Det beror så klart på hur tjocka fiskbitar du skurit men 15 min var lagom för mig, kanske till och med 12. Det stod också att man skulle klippa av ena hörnet på påsen. Jag följde rekommendationen men nästa gång provar jag nog utan klipp. Eftersom fiskpåsen är inne i ugnen relativt kort så tror jag inte man behöver släppa ut någon ånga.

Thailändsk fiskcurry i påse
Du hittar stekpåsarna bredvid plastpåsar och folie. Vill du ha starkare curry kan du dubbla mängden currypasta.

2 vitlöksklyftor
2 citrongrässtjälkar
400 g kokosmjölk (jag tjatar om Savoy)
4 limeblad
0,5 st lime, pressad
1 msk riven ingefära
1,5 msk fisksås
1 msk rödcurry pasta

Finhacka vitlöksklyftorna och citrongräset. Blanda med alla övriga ingredienser i en skål. Ställ åt sidan.

Till påsarna:
1 nät med blåmusslor
400 g lax
400 g vit, fast fisk
400 g blandade grönsaker t ex morötter, broccoli, minimajs, blomkål, lök
6 st stekpåsar
0,5 st kruka koriander
salt

ris till servering

Rensa musslorna. Skär fisken och grönsakerna i mindre bitar. Lägg fisk och grönsaker i stekpåsarna (titta på förpackningen). Krydda lätt med salt. Toppa med musslor, sleva över kokosmjölken. Klipp slutligen över koriandern, använd både blad och stjälkar. Förslut påsen. Hit går att förbereda. Sätt in påsarna i 150 grader ca 15 minuter eller tills fisken ser färdig ut. Servera med sax och ris.

 Skriv ut