Godaste fredagstacon

Foto: Jenny Grimsgård

Om man vill ha en fräsch fredagstaco så tycker jag alla gånger att den här fishtacon får vara med i omröstningen. Dessutom får den extra poäng för att den är lättlagad och snygg. Är du glutenallergiker kan du panera med krossade cornflakes istället för ströbröd.

Fisktaco med rostad majssalsa och rödkålssallad
Godaste fredagsmyset görs med egna fisktaco och fräscha tillbehör. Kikärtsmjölet ger en god, nötig smak men det går självklart bra med vanligt vetemjöl.

400 g fisk filéer t e x torsk eller kolja
1 dl kikärtsmjöl eller vetemjöl
3 st små ägg, uppvispade
3 dl panko eller vanligt ströbröd
neutral olja till stekning
salt och svartpeppar

Till servering: Tortillabröd, smulad vitost, salsa, skivad avokado, rödkålssalladen och majssalsan nedan
Koriander och limeklyftor till garnering

Skär fisken i mindre bitar. Krydda den med salt och peppar. Vänd fileérna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbrödet. Hetta upp olja i en stor stekpanna. Frityrstek fisken ca 2 min per sida. Servera med limeklyftor och koriander och tillbehören.

Rödkålssallad
300 g rödkål
1 morot
1 jalapeno eller en grön chilipeppar
0,5 limefrukt, saften från
1 tsk honung
3 msk olivolja
0,5 kruka koriander
3 msk finhackade salta nötter eller pumpafrön

Strimla rödkålen till salladen fint. Skala och riv moroten grovt. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda samman limesaft, honung, olja och chili till en dressing. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda dressingen med kålen och morötterna. Klipp ned koriandern, även stjälkarna och strö över nötter vid servering.

TIPS: Smaksätt gärna dressingen med 1 krm äkta vaniljpulver. Men OBS det måste vara den äkta varan utan socker.

Majssalsa
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
5 dl majs
0,5 kruka koriander
ev. 1 finhackad och urkärnad jalapeno
smör till stekning

Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör på medelstark värme ca 5 min. Höj värmen och tillsätt den väl avrunna majsen. Rosta tills majsen har fått fin färg, ca 3 min. Rör om då och då. Klipp ned koriandern, även stjälkarna.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Mama no 1 2014

 Skriv ut