Våren dröjer men inte vårens fester

Foto: Matilda Lindeblad

Det är lite lustigt med mattidningar för de kommer ju när de kommer. Vårnumret kommer fast våren inte alls kommit. Och om vi skulle äta såsom i tidningarna så skulle det bara vara sparris, rabarber och fläder för hela slanten. Och så skulle vi ha fest hela tiden. Primörfest.

Just idag kändes mitt liv väldigt långt ifrån både fest och rabarberskörd, även fast det faktiskt fanns fin italiensk rabarber i affären. Kanske känns det mer vårligt imorgon sa hon med förhoppning i rösten. Dock dröjer det ett bra tag till flädern kommer och för att vi inte ska förgås av längtan kan man göra den här fina kakan med färdig flädersaft. Receptet och 7 andra fläderrecept finns i ett rykande färskt nummer av Lantliv Mat & Vin. Där hittar ni även de där sparris och rababerrecepten och våren alla fe…

Sockerkaka med kardemumma, citron- och fläderfrosting
Ljuva smaker samlas i en somrig kaka där kardemumma ger extra smak och yoghurt gör frostingen mindre söt.

1 msk smör + 3 msk mandelmjöl till formen
150 g smör
3 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
1,5 tsk stötta kardemummakärnor
1 dl koncentrerad flädersaft

Citronfrosting
2 dl yoghurt,10%
0,5 st liten citron
2 msk koncentrerad flädersaft
ca 4 msk florsocker

Till garnering
1 dl rostade mandelspån, valnötter och pistagenötter

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och ströa en kakform, ca 1,75 l, med mandelmjöl. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt ca 5 min med elvisp. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt ned mandelmjölet, kardemumman, flädersaften och smöret. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter tills kakan är torr. Ta ut kakan, vänd formen upp och ner på ett bakgaller och låt kakan kallna under formen.

Häll yoghurten i ett kaffefilter och låt stå ca 1 timme så att vasslen rinner bort. Tvätta och riv skalet av citronen och pressa ur saften. Blanda den avrunna yoghurten med citronsaft, citronskal, flädersaft och florsocker. Justera med mer florsocker tills den blir lagom syrlig. Toppa kakan med frostingen och garnera med nötter.

 Skriv ut