Rabarber- och fläderglaze

Foto: Matilda Lindeblad

Rabarber- och fläderglaze
En glaze ger smak och saftighet till grillat, med fläder i passar glazen särskilt bra till ljust kött som fläsk och kyckling. Om man inte stoppar ner fingrar och smutsiga skedar i burken håller glazen upp till 3 veckor i kylskåpet. När det inte längre är säsong för rabarber kan du ersätta den med något annat syrligt, t ex rivet äpple eller citronsaft.

1 jalapeno
2 vitlöksklyftor
200 g rabarber
2 dl koncentrerad flädersaft
1 dl honung
0,5 dl råsocker
2 msk olivolja
1 msk ljus japansk soja
svartpeppar från kvarn

Kärna ur och finhacka jalapenon och vitlöken. Skala rabarbern om halet är hårt. Skär den i mindre bitar. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka ihop, ca 10 minuter utan lock. Rör om under tiden. Krydda med svartpeppar. Låt svalna.

TIPS: FLÄDERDRESSING
Gör en god dressing till en sallad genom att blanda 1,5 msk flädersaft, 2 msk olivolja och 1,5 pressad citron. Krydda med salt och svartpeppar.

 Skriv ut