Jordgubbar med fläderkräm

Foto: Matilda Lindeblad

Jordgubbar med fläderkräm
Sabayonnesås är en underskattad goding. Här med smak av fläder. Jordgubbarna går fint att byta ut mot en fruktsallad eller mot lättkokt rabarber när det inte är säsong. Färska fläderblommor ersätts med 3 msk koncentrerad flädersaft.

10 fläderblommor
0,75 dl vatten
5 msk socker
1 msk citronsaft
4 små äggulor
1 dl vispgrädde

Citronmarinerade jordgubbar
1 l jordgubbar
1 citron, skalet från
1 msk strösocker
0,5 kruka myntablad

Garnering
1 dl rostade mandelspån
färska myntablad

Skiva jordgubbarna och strö över citronskal, socker och hackad mynta. Låt marinera medan du gör fläderkrämen. Koka upp blommor, vatten, socker och citronsaft och koka ca 5 minuter på medelvärme. Sila ned saften i en bunke. Tillsätt äggulorna och vispa såsen tjock över ett vattenbad. Ta av bunken från värmen och vispa krämen kall. Vispa grädden tjock och vänd ner när såsen har svalnat helt. Toppa jordgubbarna med fläderkräm, mandel och mynta.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut

Ylva Bergqvist

Jag är Ylva – kock, skribent och ekonom. Sedan 2005 jobbar jag som matkommunikatör. Mina recept är inspirerande, fungerande, situationsanpassade och hyfsat nyttiga. 5:2 och andra dieter väljer jag bort precis som anklever, inte för att det inte är gott, utan för att jag inte vill bidra till djurplågeriet. Och så tycker jag vi ska äta mera grönt och mindre kött, men från gladare djur.

Asian Station

Kolla in Asian Stationtaffel.se. Där bloggar jag om asiatisk matlagning och lägger upp asiatiska recept.
Namaste!