Jordgubbar med fläderkräm

Foto: Matilda Lindeblad

Jordgubbar med fläderkräm
Sabayonnesås är en underskattad goding. Här med smak av fläder. Jordgubbarna går fint att byta ut mot en fruktsallad eller mot lättkokt rabarber när det inte är säsong. Färska fläderblommor ersätts med 3 msk koncentrerad flädersaft.

10 fläderblommor
0,75 dl vatten
5 msk socker
1 msk citronsaft
4 små äggulor
1 dl vispgrädde

Citronmarinerade jordgubbar
1 l jordgubbar
1 citron, skalet från
1 msk strösocker
0,5 kruka myntablad

Garnering
1 dl rostade mandelspån
färska myntablad

Skiva jordgubbarna och strö över citronskal, socker och hackad mynta. Låt marinera medan du gör fläderkrämen. Koka upp blommor, vatten, socker och citronsaft och koka ca 5 minuter på medelvärme. Sila ned saften i en bunke. Tillsätt äggulorna och vispa såsen tjock över ett vattenbad. Ta av bunken från värmen och vispa krämen kall. Vispa grädden tjock och vänd ner när såsen har svalnat helt. Toppa jordgubbarna med fläderkräm, mandel och mynta.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut