Rosépeppar- och flädergravad lax med citronkräm

Foto: Matilda Lindeblad

Här kommer recept på en fin fläderlax till midsommarkalaset eller annat kalas i sommartid.

Rosépeppar- och flädergravad lax med citronkräm
Om du inte har färska fläderblommor går det bra att använda koncentrerad flädersaft, ca 4 msk, till gravningen, och minska mängden socker till 2,5 msk.

En halv laxsida, ca 500 g
10 st fläderklasar
1 msk rosépeppar
4 msk socker
2,5 msk salt

Citronkräm
2 dl smetana
1 citron, skalet från
2 tsk citronsaft
salt, peppar och socker

Till servering:
2 skivor formfranska eller kavring
2 msk smör
1 påse jungfrusallad, ca 70 g
citronklyftor, rosèpeppar och färska örter t ex körvel till garnering

Bena ur laxen och skär bort eventuellt fett. Mortla rosépepparn och blanda med socker och salt. Klappa in blandningen på laxen. Lägg på blommorna och lägg allt i dubbla påsar. Grava 1-2 dygn, vänd gärna påsen ett par gånger under tiden och ha gärna en tyngd på. Blanda samman ingredienserna till citronkrämen. Krydda med salt, peppar och socker och ställ kallt. Skär brödet i små tärningar och stek det gyllenbrunt i smöret. Lägg salladen på ett stort fat. Skiva laxen och lägg ovanpå. Toppa med krutonger, citronklyftor, rosépeppar och örter. Servera med citronkräm.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut