Sill med lätt smak av lakrits

Foto: Matilda Lindeblad

Underbara sommarsmaker i en sill som gör sig fint tillsammans med gräddfil och nypotatis. Om du har bråttom kan du använda 5-minuters sill istället för inläggningssill. Då blir sillen klar på, just det, fem minuter. Och om det skulle vara så att du vill få en smak av sommaren till jul går det också bra eftersom flädersaft finns att köpa i affären året om.

Citron- och flädersill med fänkål
Fänkålens lakritssmak förstärks av stjärnanisen och funkar fint till den blommiga flädern. Använd gärna ekologiska citroner. De är mindre och kanske inte lika perfekta, men obesprutade vilket är viktigt när skalet används utan att först kokas.

1 liten fänkål
1 rödlök
1 dl ättikssprit, 12 %
2 dl socker
3 dl vatten
10 korn svartpeppar
2 lagerblad
2 stjärnanis
2 dl koncentrerad flädersaft
1 citron, skalet från
2 burkar inläggningssill, 420 g
ev. 5 fläderblommor, sköljda

Plocka bort ev. fänkålsdill. Skär fänkålen och rödlöken i tunna klyftor. Koka upp ättikssprit, socker, vatten och kryddor. Häll den varma lagen över fänkålen. Låt svalna något och blanda ned flädersaften. Tvätta citronen och riv skalet fint och tillsätt. Spola sillen i kallt vatten och skär den i bitar. Varva sill, lök, fänkål, ev. fänkålsvippor och ev. fläderblommor i en burk. Häll på lagen. Ställ kallt 1-2 dygn.

 Skriv ut