Flankstek á la Mexiko

Trots mina fyrtio år lever jag i vissa fall upp till myten om den riktiga pensionären. Det gäller t ex när jag ska välja kött i köttdisken. Först så kollar jag in vad som finns på extrapris, sen tummar jag på förpackningen för att se om det är en vaccumförpackning eller ej och sen gräver jag djupt ner i högen för att se om jag kan hitta det blodigaste och mest ofräscha paketet. Är bäst-före-datumet nära köper jag köttet direkt. Bäst är det när datumet har passerat på den mest ofräscha förpackningen för då behöver jag inte ens fråga om rabatt. Kassörskorna ger nästan bort köttet gratis med en medlidsam blick. Om de bara visste…Vad är det då som jag och alla pensionärer vet? Jo, att ett vaccumförpackat (ej butiksförpackat) kött ligg-möras i förpackningen och är bäst ju närmare utgångsdatumet. Ju längre ligg desto mörare kött!

Vissa köttbitar har dessutom turen att få ligga två gånger – denna flankstek fick ligga i en mexikansk torr-rub i rumstemperatur i en timme, och blev sedan perfekt till fredagsmyset. Flankstek är en styckningsdetalj som man ser allt oftare och allt eftersom den blir mer poppis undflyr den färsödet. Bra tycker jag eftersom den både är billig och god, med mycket kött för pengarna i både smak och textur. Rekommendationen är dock att steka den medium eftersom köttet blir svårtuggat när det är för blodigt.

Till flanken stekte jag snabbt ihop en varm salsa på inlagd jalapeno som jag serverade till, tillsammans med avokado, sallad, majsbröd och smulad ost. För att komma så närma den mexikanska osten queso fresco som möjligt använde jag Apetina vitost (ost gjord på komjölk som förr fick kallas för feta) och la den i lite mjölk för att dra ut lite av syran. Du kan servera vilka svennebanan tillbehör du gillar; riven ost, gräddfil, majs, hårda tacoskal…Det blir grymt gott!

Flankstek med mexikansk rub och varm salsa

800 g flankstek

2 tsk spiskummin
2 tsk oregano
0,5 tsk farinsocker
1 tsk koriander
1 tsk chilipeppar
1,5 tsk salt
15 drag svartpeppar från kvarnen
3/4 tsk rökt paprikapulver eller någon rökt chili (det är rökigheten jag vill åt, så man kan t ex ta chipotle)

olivolja till stekning

Ta fram köttet. Putsa eventuellt bort senor (hinnorna kan vara kvar) och dela köttet i 2 delar. Blanda kryddorna, saltet och pepparn till rubben och klappa in dem i köttet. Låt köttet vila ca 1 timme i rumstemperatur innan stekning. Stek köttet i olja, ca 5 minuter. Låt det vila någon minut och skär det sedan i strimlor. Servera på salladsbädd och toppa med den varma salsan. Servera bröd, avokado och ost till.

Varm salsa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 dl inlagd jalapeno
2 tomater
0,5 kruka färsk koriander
salt, svartpeppar, socker och lite vinäger
olivolja

Finhacka löken, jalapenon och tomaterna. Stek löken mjuk i olivolja, ca 8 minuter under omrörning. Tillsätt jalapenon och tomaterna och låt allt bli varmt. Klipp ner koriandern, även bladen, och smaka av med salt, peppar, socker och en gnutta vinäger. Lägg åt sidan och håll varmt medan du steker flanksteken.

Tillbehör: Apetina (lagd ca 30 minuter i mjölk) sallad, lime i klyftor, avokado, mjuka majsbröd.

 Skriv ut