Flarn eller paj? Frasigt är det oavsett!

Foto: Matilda Lindeblad

Nu börjar det! Nedräningen inför högtiden och allt smarr som ska planeras och så småningom göras. Jag är ju inte något stort fan av paj och efter många år av analys så jag har jag kommit fram till att det är frasigheten det faller på. Eller avsaknad av sådan. Så när jag ombeds göra paj gör jag helst sådana här varianter på filodeg. Det blir något mellanting mellan pizza och paj – frasigt, fett och fabulöst gott. Ja, den här varianten är ju faktiskt lite söt också eftersom den är toppad med lite honung.

I alla fall kommer detta nog att bli mitt bidrag till buffén eller så blir det en bra restlunch/lättlunch om det finns t ex skivad lax eller lamm över. Gärna serverad med en matig och vinägerstinn linssallad till. Vill du göra en helt vegetarisk variant hoppar du över baconet och ersätter valnötterna med bbq- eller tamarirostade snacksmandlar som har en rökig smak. Äter du fisk kan du hoppa över baconet och servera flarnet med skivad rökt lax. Och oavsett om du läser detta inför påsk eller jul så passar flarnet lika bra till glöggen som till påsken. Så många val, så många möjligheter…

Lökflarn med crème fraiche, ädelost och valnötter

Frasigt flarn med både salt och sött är gott på en buffé, som aptitretare eller som en lättlunch med en god sallad till. Hittar du inte pancetta kan du ta rökt sidfläsk eller bacon.

1 plåt, ca 12 bitar

300 g silverlök
2 vitlöksklyftor
150 g pancetta eller bacon
8-10 ark filodeg
50 g smält smör
2 dl créme fraiche
3 msk grovriven västerbottensost
75 g ädelost
1,5 dl valnötter
2 msk flytande honung
några kvistar färsk timjan
svartpeppar
olivolja till stekning

Skala löken och vitlöken och skiva den tunt. Tärna pancettan. Stek lök och pancetta mjuk i lite olja ca 8 minuter under omrörning. Krydda med svartpeppar och timjan. Lägg ut filodegsarken ett och ett. Pensla med smör mellan varje ark. Bred på créme fraiche och fördela över lökblandningen. Smula över ädelost och västerbottensost. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter tills flarnet har fått fin färg och kanterna är frasiga men inte brända. Rosta under tiden valnötterna i en torr stekpanna. Hacka nötterna grovt och lägg på flarnet, ringla över lite honung och garnera med lite extra timjan.  

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut