Fredagsfläsk

Var med 3-åringen på Serrano* i förrgår. Han dippade nachos i gräddfil och pillade ut majsen ur quesadillan. Välvilligt kan man säga att det var lite tunt med protein i hans måltid. Dessutom så hoppade han i soffan med skorna på, fick skäll av bordsdamen och sa mamma, mamma titta ett flygplan ca 25 gånger. Men annars var det trevligt.

Inspirerad av mexmaten blir det pulled pork ikväll. Det är inte kortlagat men oerhört enkelt och fantastiskt gott. Dessutom osar det inte och du har händerna fria att göra annat, som att lära 3-åringar bordsskick.
Jag brukar äta pulled pork med potatismos och nykokta grönsaker. Vill man absolut äta taco på fredagar kan man lägga till mer chili och spiskummin så liknar köttet carnitas. Pulled pork är ursprungligen en grillmetod från amerikanska södern. Egentligen krävs det en barbeque men man kan fuska hemma med ugnen på låg värme och “rökiga” ingredienser som chipotle och whiskey. Tålamod krävs eftersom det just är den långsamma tillagningen som gör att köttets bindväv bryts ned och köttet kan dras isär i fina trådar. Och som min kompis Catharina sa: det blir gott utan whiskey.

*Serrano är en snabbmatskedja som enligt egen utsago levererar “Fresh mex”. Gott, billigt och ett försök att få svenskarna bort från texmex-träsket. Islänningar (!) ligger bakom konceptet som är mycket likt den grymma nordamerikanska restaurangkedjan Chipotle.

Pulled pork med chipotle och whiskey
Chipotlepasta hittar du bland texmex-maten eller så finns det torkad chipotle vid kryddhyllan.

6-8 portioner

2 msk mörk fond
2 msk whiskey, gärna bourbon
1-2 msk chipotlepasta
3 msk chilisås
1 msk tomatpuré
2 tsk koriander
1 tsk malen ingefära
vatten eller fond till formen
1,3 kg fläskkarré, i bit
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 msk olja
socker, salt och svartpeppar

1. Sätt ugnen på 125°.
2. Blanda fond, whiskey, chipotle, chilisås, tomatpuré, koriander och ingefära till en sås. Täck botten på en gryta eller en form med lock med vatten eller fond. Det ska lite vätska, någon matsked räcker. Lägg i köttet och täck med kryddpastan.
3. Ställ in grytan i ugnen och sätt på locket. Stek köttet i 2 timmar.
4. Finhacka och bryn under tiden löken mjuk i olja, ca 5 minuter under ständig omrörning.
5. Vänd köttet och tillsätt löken. Ställ in grytan igen och stek ytterligare 1,5- 2 timmar tills köttet kan dras isär med en gaffel. Blanda köttet med såsen och smaka av med salt, peppar, socker och eventuellt mer kryddor och whiskey.

 Skriv ut