Fredagsflott!

Foto: Matilda Lindeblad

Lantliv Mat & Vin la upp en bild på Instagram häromdagen. Jag blev otroligt sugen på maten, något som var ganska kul eftersom det var mitt recept. Jag hade alltså lyckats göra mig själv hungrig :-)

Receptet var en uppdatering av de klassiska hasselbackspotatisarna. Istället för torrt ströbröd var de små godigarna gratinerade med smakrik parmesanost och till dem hade jag gjort en lyxig chimichurri-inspirerad salsa med hackade färska örter örter, lite chili och vitlök, apelsinsaft, en skvätt honung och hackade pistagenötter. Gott både till en stekt köttbit, stekt lax eller biffar gjorda på svarta bönor. Fredagsflott skulle man kunna kalla det!

PS. Ni vet väl om det där gamla knepet att man ska lägga potatisen i en träslev när man skär så ligger den still och snitten går inte hela vägen ned.

Hasselbackspotatis med parmesan, pistagenötter och chili
En klassisk rätt, här uppdaterad med lite spännande smaker i form av en chimichurri-liknande sås . Jag tycker det blir bäst med en något mjölig potatissort, som t ex blue belle eller blå kongo även om den senare kanske inte blir så snygg efter stålbadet i ugnen. Och så blir det både godast och nyttigast om man inte skalar potatisen. Sjävklart sköljs den dock väl eftersom potatis är en mycket besprutad råvara.

4 portioner

800 g fasta men något mjöliga potatisar, t ex blue belle eller blå kongo
50 g smör*
3 msk riven parmesan
salt

Apelsindressing
3 msk pistagenötter
1 vitlöksklyfta
0,5 st röd chilipepparfrukt, urkärnad (eller 1 hel)
0,5 kruka oregano
1 kruka koriander
1 apelsin, saft och skal
1 msk honung
3 msk olivolja

Skölj potatisarna väl och torka dem torra med ett hushållspapper. Lägg potatisarna på en träslev och skåra dem så tunt du kan utan att skära igenom. Smält smöret. Lägg potatisarna i en ugnsfast form och pensla med drygt hälften av smöret. Salta. Baka i 200 grader i 35 minuter eller tills de är mjuka. Pensla med resten av smöret och strö över osten. Baka ca 10-15 minuter tills de har fått fin färg. Gör under tiden såsen. Hacka nötterna, vitlöken, chilin, oreganon och koriandern, även stjälkarna, fint. Blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt. Häll dressingen över potatisen vid servering.

  • = Och eftersom ALLT blir godare med brynt smör kan du gärna testa det.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut