Äntligen fredag
Den här tomat- och bönröran är otroligt god då den får en djup och komplex smak av rökig chipotle, mörk choklad och kanel. Röran passar perfekt att servera i mjuka tacos med guacamole, en salsa (ej tomatbaserad) och crème fraiche. Den som vill att den ska likna fredagsmysets trotjänare köttfärsen mixar den lätt med en stavmixer innan gratinering.
Och ja, jag har skrivit rätt det ska vara den vita osten som är gjord på komjölk och förr fick kallas feta. Vanligtvis rekommenderar jag fetaost men i det här fallet vill jag att den ska smaka mer som den mexikanska osten queso fresco. Och så vill jag tillägga att det så klart blir väldigt gott med lite vanlig orökt chili i röran – 1 färsk finhackad jalapeno eller 2 msk chilisås.
Eftersom jag är på resande fot slutar min vegovecka här. Det behöver dock inte din göra. Imorgon rekommenderar jag t ex en supergod potatissallad, gärna plussad med lite stekt halloumi eller falafel och en yoghurtsås till lunch. Till middag funkar det t ex med vårrullar till förrätt och en klassisk löksoppa till varmrätt? Söndagen kan gärna avslutas med en lättlagad pasta till lunch eller en urgod svampsoppa på torkade trattkantareller till middag. Och något riktigt smaskigt till efterrätt. För du är värd det.
Gratinerad bönröra med choklad och chipotle
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 medelstor morot, ca 100 g
2 medelstora palsternackor, ca 150 g
1 medelstor sötpotatis, ca 200 g
2 msk olivolja
500 g krossade tomater
2 tsk chipotlepasta
2 tsk oregano
2 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 burk svarta bönor, ca 400 g
1 tsk kakao
1 tsk salt
färsk oregano eller koriander till garnering
Skala och finhacka löken. Skala och skär rotfrukterna och sötpotatisen i små tärningar. Stek löken i hälften av oljan på medelvärme ca 3 min. Tillsätt rotsakerna, höj värmen och tillsätt resten av oljan. Stek ca 3 min tills rotsakerna fått lite färg. Tillsätt tomaterna, chipotlen, kryddorna samt ca 2 dl vatten. Låt koka på medelvärme ca 8 min utan lock tills grönsakerna är mjuka med en lätt kärna i mitten. Spola av de svarta bönorna och tillsätt. Smaka av med kakao och salt. Strö över färsk oregano eller koriander servering.
Tips:
Gratinera gärna röran med 50 g riven Apetina vitost och 50 g riven mozzarella. Ca 5 min 225 grader grill.
Receptet har tidigare varit publicerat i Ica Buffé nr 1 2013.
Skriv ut