Freak´n good frikadells

Foto: Matilda Lindeblad

Äntligen är vintern här i de flesta delar av landet. Som ni har väntat eller hur? Ni skriver jag för jag är i Brasilien som är så varmt att man helst inte vill vara ute mellan 11 och 16. Samma värld, olika problem och möjligheter.

Om jag hade varit i Sverige hade jag nog åkt pulka med mina barn och kanske drömt om några egna km i längdspåret, som dock hade stannat vid en dröm eftersom jag inte äger några längdskidor. Efter det härliga vinterlivet ute hade jag gått in och druckit varm choklad och lagat lammfrikadeller med pistagenötter, citron och chili. Vi säger så i all fall, det låter så idylliskt.

Till skillnad från köttbullar kokas frikadeller och jag tycker det blir godast sjudna i en god tomatsås. Tunna buljongsoppor är inte riktigt min grej men det är oftast så man ser dem. Frikadellerna alltså. Jag tycker det passar bra att göra frikadeller på fetare färs, som t ex lamm. Använder man kalv behövs det extra grädde i färsen tycker jag. Och så en sista förmaning; akta er för att köpa centralpackad färs. Vi blir lurade att tro att färsen är färskare än vad den är, den smakar inte någonting och är torr och seg i konsistensen. Butiksmalet eller fryst är den enda färsen man kan köpa, om man inte maler själv så klart. Bollarna får tuggmotstånd och smak av pistagenötterna. Chili är en smaksak men jag gillart. Frikadellerna är lättlagade med en långlagad känsla, om ni förstår vad jag menar.

Receptet finns i senaste numret av Lantliv mat & vin. Köper ni numret hittar ni sex andra långlagade rätter passande för en härlig vinterdag. Som ett väldoftande spaghettipaket med musslor och saffran, en umamistinn svamp- och färskostlasagne och en grym långlagad ragu på vildsvin serverad med papardelle. Bland annat. Gnoccin med brynt smör är kanske min favorit, det här är redaktionens.

Lammfrikadeller i tomatsås med pistagenötter
Goda, milda frikadeller med överraskande citronsmak och nötter i en chilistark tomatsås. Om du utesluter chilin blir frikadellerna även perfekta för känsliga magar.
4-6 portioner

1 dl mjölk
3 msk ströbröd
1 ägg
50 g pistagenötter
400 g lammfärs
1 liten citron, skalet från
1 tsk salt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g körsbärstomater på burk
400 g passerade tomater
1 msk honung
2 krm chiliflakes
salt och olivolja

spaghetti och parmesanost till servering
färsk basilika till garnering

Blanda mjölk, ströbröd och ägg i en bunke. Låt stå 5 minuter. Mortla eller finhacka nötterna. Blanda ned nötterna, färs, citronskal och salt i äggsmeten till en slät massa. Rulla ca 24 st bullar. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i olja i en stor stekpanna, ca 5 min på medelvärme. Tillsätt tomaterna, honung, salt och ev. chili. Koka samman ca 5 min. Lägg i köttbullarna och låt dem sjuda under lock ca 10 min. Servera med spaghetti och rejält med riven parmesanost. Garnera med färsk basilika.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv mat & vin 2014

 Skriv ut