Blondies tårta

Foto: Matilda Lindeblad

Blondie är en djäkligt kool kvinna. Den här tårtan kan inte beskrivas som kool möjligtvis svalkande och definitivt mycket god. Det är en perfekt balans mellan svalkande sötsyrlig parfait och söt lite knaprig botten. Tårtan tar lite tid att förbereda men är en bra kalastårta eftersom den ligger färdig i frysen. Garnera gärna med frusna hallon i väntan på de färska jordgubbarna.

Rabarberparfait på blondiebotten
En blondie är en brownie gjord på vit choklad. Vispa citronskalet med sockret så utvecklas alla goda citronoljor i smeten. Glöm inte att tvätta citronen noga innan.
8 portioner

Blondiekaka
75 g smör
125 g vit choklad
2 medelstora ägg
1,5 dl strösocker
1 liten citron, skalet från
75 g salta rostade pekannötter
100 g tärnad rabarber, ca 1,5 dl
1 dl vetemjöl

Kompott
500 g rabarber
1 st vaniljstång
1,5 dl strösocker

Parfait
5 äggulor
2 dl strösocker
1 msk citronsaft
4 dl vispgrädde
ev. lite rosa karamellfärg
mynta, jordgubbar och florsocker till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret på svag värme i en kastrull. Hacka chokladen fint och tillsätt. Ta av från värmen och rör om tills chokladen smält. Vispa ägg, socker och citronskalet pösigt. Hacka nötterna och vänd ner dem i smeten tillsammans med rabarbern och chokladen. Sikta sist ned mjölet. Smöra och bröa en form ca 24 cm i diameter med löstagbar botten och häll ned smeten i formen. Grädda i nederdelen av ugnen ca 30 minuter. Låt kakan svalna helt. Diska formen.

Skala och skiva rabarbern till kompotten. Dela och skrapa ur vaniljstången. Koka rabarbern mjuk med sockret och vaniljen på medelstark värme ca 10 min. Låt svalna. Vispa samman äggulorna, sockret och citronsaften i en bunke. Vispa grädden fast i en annan bunke. Blanda ned ¾-delar av rabarberkompotten och ev. några droppar karamellfärg i äggvispet. Vänd sist ned grädden med en slickepott. Klä insidan av kakformen med plastfolie. Lägg i blondiekakan och häll på parfaitsmeten. Lägg i resterande rabarberkompott och dra runt en kniv så att det blir ett fint mönster. Frys i minst 3 timmar. Ta fram tårtan ca 30 min innan servering. Garnera med jordgubbar, mynta och florsocker.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut