Hur går mitt halvgröna liv?

Hur går det med mitt halvgröna* liv egentligen ? Jo tack bra faktiskt! På frukosten är det självklart med vegetariskt och det är sällan som jag äter kött på helgerna även fast jag “får”. Eftersom det är jag som sköter de mesta av inköpen i hushållet har vi sällan annat pålägg än ost hemma. Däremot har vi flera sorter så att man kan välja ost efter humör. Att välja vegetariskt på lunchen känns lätt, jag tycker inte det är jobbigt att vara besvärlig och jag gör sällan avsteg. Jag blir ganska ofta överraskad över hur god den vegetariska maten är och jag upplever att jag blir mätt på ett behagligare vis än tidigare. De gånger jag har valt att äta kött eller fisk kan räknas på ena handen och även då har jag försökt att välja ett miljövänligare alternativ, t ex fläsk, fisk och kyckling före nöt och lammkött. Om du vill ha en snabb överblick på matens utsläpp av växthusgaser kan du kolla på den här diagrammet.

Middagarna har det varit lite sisådär med senaste månaden. Visserligen har jag ätit vego 3 kvällar av 4 men det har inte varit mycket bloggbart. Jag provlagat vegorecept som kommer i tidningshyllan till hösten eller nästa sommar, ätit på restaurang men framförallt har kylskåpet varit fullt med rester och jag har haft alldeles för lite tid till matlagning. Det har varit en månad av säkra kort, kylskåpsrens och tester. Men en felköpt påse paprika från fantastiska Årstiderna och lite lugnare på jobbet gav mig energi till receptmatlagning. Det blev en fruktig variant på gazpacho med rostad paprika och vattenmelon. Soppan har en fantastisk djupröd färg, är frisk och het men framförallt söt i smaken. Därför tycker jag nog att den passar bäst som förrätt snarare än till middag även om det var så den slank ner hos oss. Soppan ska så klart serveras iskall med alla tillbehör. Jag tycker både fetaosten, för syrans skull, och krutongerna, för knaprigheten och smörighetens skull, är nödvändiga.

  • Jag äter vegetariskt måndag till torsdag och väljer kött och fisk, men det bästa, på helgen. Syftet är att minska min köttkonsumtion och som en bonus äter jag också bättre kött och fisk.

Gazpacho på grillad paprika och vattenmelon
En fruktig gazpacho med tydlig smak av både grillad paprika och melon. Syran och hettan behövs för att balansera upp det söta. Och smörstekta krutonger är ett måste. Gör gärna soppan klar helt dagen innan och mixa den precis vid servering, gärna med lite krossad is så att den blir riktigt kall.
4 portioner

4 st röda paprikor
1 kg vattenmelon (1 stor klyfta)
0,5 st gurka
2-3 msk vitvinsvinäger
4 skivor vitt bröd
4 msk pepprig olivolja
salt, svartpeppar och tabasco
smör till stekning
paprika, gurka och fetaost till servering
mynta eller koriander till garnering
gärna några citronklyftor till servering

Dela och kärna ur paprikorna. Lägg dem på en plåt och rosta dem på 225 grader i ca 40 min till skalet är svart. Lägg dem i en bunke med lite plastfolie över. Dra av skinnet när de svalnat något. Ta bort skalen från vattenmelonen och skala och kärna ur gurkan. Lägg 1 av brödskivorna i blöt i vinägern ca 5 minuter. Mixa paprika, bröd, gurka och vattenmelon till en soppa. Smaka av med vinäger, salt och rejält med tabasco. Ställ kallt. Tärna resten av brödet och stek det knaprigt i smör. Tärna paprika, gurka och fetaost. Mixa av soppan med en stavmixer och lite krossad is så att den blir riktigt kall. Häll upp på tallrik och toppa med olivoljan och tärnade grönsaker, ost och krutonger. Garnera med färska örter. Citronklyftor är både fint och gott för den som vill ha ännu syrligare soppa.

 Skriv ut