Världens trendigaste kaka?

Tänk att man kunde hitta på en trendkaka av en trendkaka?! Möt glassmakronen. Det är precis vad det är – makroner fyllda med glass, eller parfait gjord på smaksatt Kesella om man ska vara petig. Gott och inte så sött som vanliga makroner kan vara. En perfekt perfekt blandning mellan sött, svalt och syrligt och en perfekt avslutning på vilken middag eller dag som helst.

Att göra makroner är inte särskilt svårt. Du kan göra det extra enkelt för dig genom att använda färdigt mandelmjöl som numera finns att köpa i de flesta butiker. Ta inte hjälp av en 4-åring när du ska sikta mjölet för då kan det lätt bli såsom för mig – inte helt släta kakor. Låt dem också vila 1 timme innan gräddning så får de den där karaktäristiska foten. Kakorna är klara när de lätt lossnar från plåten.

Glassmakroner med kesella
Använd flytande honung eller vit sirap till glassen, inte fast honung som blir för dominerande i smak och dessutom blir glassen inte lika krämig. Förvara makronerna väl inplastade i frysen i ca 1 vecka. Räcker till 8 st dubbla, mellanstora, bakelser.

Makroner
110 g mandelmjöl
170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (ca 3 st)
2 msk strösocker
några droppar röd hushållsfärg

Sikta mandelmjölet och florsockret i en bunke. Vispa äggvitan fast i en bunke, gärna rostfri. Tillsätt sockret lite i taget tills smeten blivit så fast att du kan vända bunken upp och ned. Tillsätt några droppar hushållsfärg och vänd försiktigt ned socker och mandelmjöl. Spritsa ut 16 st rundlar, ca 5 cm i diameter, på bakplåtsklädda plåtar. Låt vila i 1 timme på plåten. Grädda i 125° i ca 20 min tills kakorna släpper från pappret. Låt svalna helt innan du lossnar dem.

Kesellaglass
Det finns flera smaker på Kesella, jag gillar hallon och rabarber bäst. Lägg gärna till 1 dl hallon för färgen och smakens skull. Det här är ett lättlagat mellanting mellan glass och parfait.

2 dl vispgrädde
3 äggulor
2 msk florsocker
1 msk flytande honung
0,5 vaniljstång, delad och urskrapad
2,5 dl Kesella kvarg med hallon eller rabarbersmak

Vispa grädden fast i en bunke. Vispa äggulor, florsocker, honung och vaniljstång i en annan bunke. Blanda ned kvargen och vänd försiktigt ned grädden med en slickepott. Ställ in bunken i frysen i minst 3 timmar, rör om varje halvtimme tills glassen är kulbar. Lägg ihop makaronerna med en kula glass emellan. Ställ in dem i frysen i väntan på tillfälle eller servera direkt. De kan gärna vara lite halvfrusna vid servering.

 Skriv ut