Adventsmys

Foto: Matilda Lindeblad

Foto: Matilda Lindeblad

Att det var första advent igår gick mig helt förbi. Jag fastnade i något – oklart vad – men det kan ha varit en dammtuss eller en tågbana. För er som som har första glöggen framför er så kommer här lite förslag på en kryddig glögg. Matilda Lindeblad fotograferade ute hos raraste familjen Smedshammar förra året. Lite skillnad på mängden snö va? Fler recept finns i Lantliv Jul&pyssel som är ute i butik nu.

Saffransglögg med ingefära
Den som vill ha en alkoholfri glögg utesluter alkoholen och tar lite mer äpplejuice istället. Servera gärna pepparkakor och pepparkaksnötter till.

1 l färskpressad äppeljuice
1,5 dl socker
0,5 g saffran
10 nejlikor
2 pomeransbitar
2 kanelstänger
2 stjärnanis
0,5 tsk kardemummakärnor
5 st svartpepparkorn
6 cm ingefära, i små bitar
1 flaska torrt vitt vin
1 dl rom
russin och mandel till servering

Blanda alla ingredienser utom vin och rom i en kastrull. Låt koka upp och koka ca 15 minuter. Låt gärna glöggen dra några timmar. Sila eventuellt bort kryddorna. Tillsätt vin och rom och värm upp utan att koka. Servera med russin och mandel till.

 Skriv ut