Spansk glöggfest

Foto: Matilda Lindeblad

I Spanien har de en läskande dryck som kallas vino verano eller tinto de verano, sommarvin på spanska. Drycken är en enklare och alkoholsvagare variant på sangria. När jag drack det första gången tänkte jag direkt på kall svensk glögg, med den skillnaden att vino verano var mindre söt och mycket mer läskande.

Ofta när jag är på glöggfest tycker jag det räcker med ett glas med varm glögg. När påfyllningen kommer längtar jag ofta efter något mindre sött och kallt, eftersom det brukar blir varmare på festen ju fler människor som dyker upp. Så mitt tips är att börja med den klassiska svenska glöggen och sedan ha den här kalla glöggsangrian på lut i kylen.

Glöggsangria med granatäpple
En läskande och mindre söt variant på glögg som är godast kall med massor av is.
ca 1,8 l

1,5 dl socker
5 dl apelsinjuice eller apelsinläsk
5 dl granatäpplejuice
1 paket glöggkryddor
2 kanelstänger
1 flaska rött vin
1 citron
2 apelsiner, gärna blodapelsin
1 granatäpple
1 dl frysta björnbär

Koka socker, juice och kryddor ca 15 minuter. Låt svalna och sila. Blanda med vin. Skiva ned citron och apelsiner. Kärna ur granatäpplet och lägg kärnorna i glöggen tillsammans med björnbären. Servera glöggsangrian kall med is.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Jul

 Skriv ut