Italienskt i pannan

Foto: Matilda Lindeblad

I senaste numret av Lantliv mat & vin står jag och gapskrattar i köket samtidigt som jag gör gnocchi. Kanske jag skrattar för att det blir så d-ans gott eller så gör jag mig bara till för fotografen? Jag tycker vi säger att det är det förstnämnda. Testa får ni se.

Gnocci med brynt salviasmör och rostad broccoli
Som bomull för magen är de mjuka små potatiskuddarna. Bra balans mellan smak och konsistens blir det när de serveras med ett nötigt smör med syrlig kapris och hårt rostad broccoli. Det är lite pilligt men väl värt mödan. Den som inte oroar sig för vikten gör dubbel sats av kaprissmöret.

4-6 portioner

1,5 kg potatis, gärna mjölig
5 dl vetemjöl
3 ägg
1 tsk salt
500 g broccoli
2 msk olivolja
salt och svartpeppar

Salvia och kaprissmör
100 g smör
3 msk kapris
0,5 kruka färsk salvia
2 tsk citronsaft + skalet från 0,5 citron

Koka potatisen mjuk i saltat vatten med skalet på. Pressa den genom en potatispress medan den fortfarande är varm. Det gör inte något om det kommer med lite skal. Blanda ned uppvispat ägg, mjöl och salt till en slät massa. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord. Skär varje del i 4 bitar och rulla ut dem till längder, ca 30 cm långa. Skär bitar, ca 1-2 cm. Ställ dem på högkant och räffla dem lätt med en gaffel. Koka upp vatten och rejält med salt. Lägg i gnoccin, lite i taget och låt den sjuda, inte koka, ca 1 min. Gnoccin är färdig när den flyter upp till ytan. Låt dem rinna av på en handduk.

Skär broccolin i små buketter. Lägg dem på en plåt och massera in olivoljan. Krydda med salt och svartpeppar. Stek i 10 min i 225 grader.

Bryn smöret i en stekpanna tills det doftar nöt och är ljusbrunt. Lägg i salviabladen precis mot slutet. Häll i citronsaften och skalet och häll upp smöret i en bunke för att avstanna stekningen. Torka av kaprisen och bryn den lätt i stekpannan tills de öppnar sig som små blommor.

Lägg gnocci och broccolibuketterna på ett fat eller tallrikar. Skeda över smöret.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv mat & vin 2014

 Skriv ut