Kryddig lammgryta med pomerans och kanel
Snart är det påsk och då vi ska frossa i mat. Mat som är mycket godare än den på julen om du frågar mig även om de rätt lika. Särskilt sovelmässigt väljer jag lamm alla gånger före både skinka och köttbullar. Lammen som föds upp i Sverige och slaktas lagom till påsken har av arbetsplatsmässiga orsaker fått jobba inomhus hela sin levnadstid. Därför är det faktiskt bättre att välja importerade lamm, gärna sådana som har fått gå utomhus från t ex Nya Zealand.
Innan vi hugger in på långfredagssteken kanske man kan tjuvstarta med mustig gryta gjord på lammbog? Skivad bog passar riktigt bra för långkok och det blir extra gott när man låter benet sitta kvar. Smakerna är vad man med lösa tyglar skulle kunna beskriva som “syditalienska” med salciccia, tomat, apelsin, kanel och chili.
Förutom att grytan är god (jojo) är den också lättlagad då man de sköter sig själv i ugnen. Toppingen består av krispiga rubinröda granatäpplekärnor och matiga bönor så därför passar det bra att bara servera sallad, surdegsbröd, smör och ost till. Är du av den åsikten att gryta alltid ska serveras med kolhydrater så blir det gott med bulgur eller couscous.
Kryddig lammgryta med pomerans och kanel
Med inspiration från södra Italien kokas lammet med apelsin och kanel till en mustig gryta med krispiga granatäpplekärnor.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilipepparfrukt
400 g körsbärstomater på burk
1 dl rödvin
2 msk flytande köttfond
2 kanelstång
1 bit pomerans
1 lagerblad
100 g rå salsiccia
saften från 1 apelsin
1 kg skivad lammbog med ben
salt, olja till stekning
Till servering
1 litet granatäpple
400 g kokta stora vita bönor
rucola eller hackad bladpersilja till garnering
bulgur eller ett gott bröd till
Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i olja ca 5 minuter på medelstark värme. Kärna ur och finhacka chilin. Tillsätt den tillsammans med tomaterna, vin, fonden och kryddorna. Koka samman ca 5 minuter. Öppna korven och smula ned innehållet samt apelsinsaften i tomatsåsen. Krydda lammköttet med salt och lägg ned det i en ugnsfast form. Häll över tomatgrytan. Sätt på ett lock eller folie. Koka i ugnen under lock, ca 2,5 timmar på 175 grader tills köttet är mört och faller från benet. Skölj bönorna om du använder bönor på burk och kärna ur granatäpplet. Blanda och vänd ner dem i grytan vid servering. Strö över grönt vid servering.
Recepet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin
Skriv ut