Brasa i helgen?

Foto: Matilda Lindeblad

I helgen ska det tändas brasor. Är du sugen på att elda i lite mindre skala så kommer här tips på två goda tillbehör till grillmaten. Passar till en grillad köttbit eller till en bit grillad lax eller tonfisk. Echabeche är en typisk medelhavsrätt där grönsaker får marinera i en syrlig vätska. Det här receptet är med fänkål för att fänkål är så gott, särskilt ihop med tomat och saffran. Jag är allergisk mot soltorkade tomater, de är för umamistinna för mina smaklökar. Det finns dock undantag, lätt-torkade kösbärstomater från Matic eller de oerhört kreativt namngivna Pomme-amore från Ridderheims. Majsen grillar du beroende på dagsformen – fryst, burkad eller färsk. Den senare kan du behöva förkoka.
Enjoy!

Echabeche på fänkål
Gillar du stark mat kan du smaksätta echabechen med finhackad grön chili.

3 st små fänkålshuvuden + blasten
4 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1 msk korianderfrön
2 st lagerblad
1 kuvert saffran
2 dl torrt vitt vin
2 dl grönsaksbuljong, gärna lantbuljong
3 msk äppelcidervinäger
1 st apelsin, juice från
3 msk russin, gärna stora chilenska eller gula
2 msk lätt-torkade (eller soltorkade) körsbärstomater i olja
2 msk pinjenötter, rostade
salt och svartpeppar

Skär fänkålen i klyftor, spar blasten. Skala och skiva löken. Stek fänkål och vitlök i oljan. Tillsätt koriander, lagerblad, saffran, vin, buljong, vinäger och apelsinsaft. Låt sjuda under lock i ca 10 minuter tills fänkålen är al dente. Vänd ner russin och smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt mer vinäger. Låt svalna. Garnera med pinjenötter, torkade tomtar och fänkålsblast.

Majskolvar med koriander- och honungssmör

200 g smör, rumsvarmt
1 st chili, urkärnad
1 vitlöksklyfta
1/2 kruka koriander
1 lime, saft och skal
3 msk flytande honung
1 tsk salt
Svartpeppar från kvarn

Hacka chilin, vitlöken och koriandern, även stjälkarna, fint. Blanda alla ingredienser. Smaka av med nymalen svartpeppar. Lägg smöret på den varma majsen.

 Skriv ut