Kan man grilla kål?

Foto: Lennart Weibull

Vi fortsätter frågesporten, nu med frågan: kan man grilla kål? Ja, det blir supergott och om man skär den i klyftor tar det inte särskilt lång tid. Helst ska den grillas på indirekt värme (på sidan av kålen) så att den blir mjuk innan den blir bränd. Och penslas med en härlig Bbq-glaze under tiden för extra smak. Gott till fläsk och nöt.

Grillad spetskål med bbq-glaze
Lättast är det att grilla den spödare spetskålen men även sommarvitkål funkar fint.

1 spetskål (à ca 400 g)
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 dl söt barbequesås

Skär spetskålen i 4 klyftor (för 4 portioner). Pensla med oljan. Krydda runt om med salt och peppar.
Grilla kålen på indirekt värme med lock tills den känns mjuk. Vänd den då och då.
Pensla i omgångar mot slutet med barbecuesåsen, passa noga så att det inte bränns.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Ica Buffé

 Skriv ut