Grillveckan avslutas!

Foto: Matilda Lindeblad

Grillveckan avslutas med en lättlagad vegetarisk “burgare”. Vad som får kallas burgare brukar det bråkas om men jag tycker man kan vara generös och säga: allt man lägger mellan två burgarbröd. Det här är en enkel men smakrik variant, tack vare den citronpicklade löken och coleslaw med chipotle. Grilla gärna potatis och servera till.

Halloumi- och zucchiniburgare med chipotle coleslaw
Spetskål kan bytas ut mot vitkål, savoykål eller rödkål.

4 portioner

1 stor zucchini, ca 350 g
2 st tomater
1 stor rödlök
2 msk citronsaft
4 hamburgerbröd
300 g halloumi- eller halloumiburgare
4 grönsalladsblad
salt, svartpeppar och olivolja
basilika till garnering

Spetscoleslaw med chipotle
1 klyfta spetskål, rödkål eller vitkål, ca 150 g
1 stor morot, ca 150 g
0,5 st äpple
2 salladslökar
2 tsk chipotlepasta
3 msk yoghurt 10 %
1,5 dl majonnäs
salt

Börja med coleslawen. Strimla kålen fint. Skala och riv moroten grovt. Riv äpplet och strimla salladslökarna. Blanda samman allt med övriga ingredienser. Smaka av med salt. Skär zucchinin i tunna skivor på längden. Skala och strimla rödlöken och massera in citronsaften. Skiva tomaterna. Pensla zucchinin med olja och grilla 5-10 min tills den mjuknat och fått fin färg. Grilla halloumin och bröden lätt. Montera burgarna med coleslaw, sallad, tomater, rödlök, zucchini och ost.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut

Ylva Bergqvist

Jag är Ylva – kock, skribent och ekonom. Sedan 2005 jobbar jag som matkommunikatör. Mina recept är inspirerande, fungerande, situationsanpassade och hyfsat nyttiga. 5:2 och andra dieter väljer jag bort precis som anklever, inte för att det inte är gott, utan för att jag inte vill bidra till djurplågeriet. Och så tycker jag vi ska äta mera grönt och mindre kött, men från gladare djur.

Asian Station

Kolla in Asian Stationtaffel.se. Där bloggar jag om asiatisk matlagning och lägger upp asiatiska recept.
Namaste!