Grönkålschips

Förra året var jag med några kollegor på matspaning i städernas stad New York. Överallt stötte vi på “Kale”. Lite förvånade blev vi allt när vi googlade och insåg att grönkål var hetaste av de heta. Dietisten var mycket glad då grönkål innehåller en massa C-vitamin, vitamin A, antioxidanter och annat bra-igt. Grönkålen är frosttålig och har sannolikt hjälpt våra förfäder (och oss) att överleva vintern utan skörbjugg.

Själv kunde jag inte riktigt förstå storheten smakmässigt tills jag igår provade ett recept som har funnits på min önskelista länge. Grönkålschips blev en av julbordets absoluta höjdpunkter som kommer att få en given plats nästa år. Faktiskt så gott att de förtjänas att ätas betydligt oftare än en gång per år. Kanske redan imorgon när jag tänker efter, mellandagsrean lär nog i högsta grad gälla för grönkål.

Om man vill variera sig kan jag tänka mig att det blir gott att smaksätta chipsen med chiliflakes, rostade fänkålsfrön, rivet citronskal, tahini, siracha eller riven parmesanost. Att byta oljan mot en valnöts- och hasselnötsolja är också gott. Eller varför inte en mer asiatisk touch med sesamolja, ingefära, soja och sesamfrön.

Ps. På juiceverket i Stockholm kan du även dricka dig snygg. Där finns en smoothie med blåbär, mandelmjölk och grönkål.

Grönkålschips
Dubbla gärna receptet men fördela den helst på två plåtar (och kör i varmluft) då den annars blir mer kokt än stekt, och definitivt inte krispig.

500 g grönkål
2 msk olivolja
flingsalt

Sätt ugnen på 225 grader. Ta bort den hårda mittstocken från grönkålen. Dra isär kålen i mindre blad och lägg i en skål. Massera in olivoljan. Lägg grönkålen på en plåt och baka i ugnen i ca 10 min* tills den är krispig. Rör gärna om några gånger så blir bladen frasiga.

  • I svärmors ugn tog det 10 min men jag tog å andra sidan ut och rörde flera gånger = sänkte temperaturen. Be aware, det är lätt att bränna.

 Skriv ut