Kål med vänner

Foto: Jenny Grimsgård

Det här är en sallad för oss som gillar konsistenser och enkla men perfekta kombinationer – smakrik svartkål, mjuk avokado, söt mango, salta och knapriga mandlar, nötiga groddade linser och syrlig dressing. Får en femma av mig både både smaken, näringsvärdet och enkelheten. Okej, du måste grodda linser men det är faktiskt inte så svårt (kräver 4 dagars framförhållning) men har du absolut inte någon tid eller lust så kan du alltid köpa färdiga groddar t ex mungbönor. Jag tycker svartkålen är en godare kål att äta rå än vad grönkålen är, men du tar den du vill.

Lägg till bröd, lite hummous, smulad fetaost eller stekt kyckling och du får en matig lunchsallad. Eller så äter du den som en tillbehörssallad och njuter av varje knaprig tugga.

Groddade linser m citrondressad mango och kål
En underbar sallad full med massor av vitaminer, välbalanserade smaker och olika konsistenser. När linserna groddas får de en god nötig smak.

400 g grönkål eller svartkål
1,5 msk färskpressad citronsaft
3 msk olivolja
3 dl groddade gröna linser enligt grundrecepet
1 avokado i bitar
225 g mango i bitar
50 g snacksmix tamarirostade nötter
flingsalt

Dela kålen i mindre bitar med händerna. Släng bort den hårda mittbiten. Blanda samman citronsaft och olja och massera in i kålen. Rör ner groddade linser, avokado i bitar och mango. Hacka nötterna och strö över tillsammans med lite flingsalt.

TIPS: Tamarirostade nötter finns att köpa färdiga t ex Kung Markatta men du kan lätt göra dem själv. Rosta 50 g sötmandlar med skal i en torr stekpanna. Häll på 1 msk tamarisoja eller annan ljus soja och rör runt. Låt svalna.

Grundrecept för groddade linser

Blötlägg 1 dl frön, bönor eller linser i en bunke med ljummet vatten över natten. Häll av vattnet och skölj ett par gånger. Häll fröna, bönorna eller linserna i en glasburk eller en groddburk. Sätt på en gasbinda eller locket som hör till groddburken. Ställ burken mörkt på en bricka i rumstemperatur, t ex med en avriven papperspåse på. Groddarna ska hållas fuktiga men inte blöta och sköljas 2-3 gånger per dag. Efter 3-5 dagar är grodden färdigutväxt. Sista dagen kan man gärna ställa fram burken så den får solljus på sig. Då blir groddarna grönare.

Receptet har tidigare varit publicerat i Tidningen Mersmak

 Skriv ut