Grönt grill

Foto: Matilda Lindeblad

En variant av den här rätten gjorde jag häromdagen fast sellerin grillades. Grymt gott.

Långbakad rotselleri, bearnaisesås och ugnsbakade tomater
Lägg in sellerin hel i ugnen och se hur den förvandlas till en sofistikerad, mjuk och smakrik bjudrätt med hemslagen bearnaise och söta ugnsbakade tomater. En linssallad till ger anrättningen välbehövligt protein och extra fräschör.

4 portioner

1 hel stor rotselleri
400 g körsbärstomater på kvist
1 dl gröna eller svarta linser
80 g blandad sallad
vinaigrette
färska örter t ex basilika och bladpersilja

Bearnaisesås
250 g smör
1 schalottenlök
färsk dragon stjälk + blad
2 msk vatten
2 msk rödvinsvinäger
2 äggulor
salt och svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Picka rotsellerin med en gaffel och lägg in den i ugnen. Baka i 1,5 timme. Lägg in tomaterna bredvid och baka ca 30 minuter till, tills sellerin är helt mjuk och tomaterna har fått en fin färg och mjuknat.
3. Koka linserna al dente enligt anvisning på förpackningen.
4. Smält smöret. Skala och finhacka löken.
5. Koka upp lök, dragonstjälkar och vinäger och koka ca 2 minuter tills cirka 3 msk återstår. Tillsätt vatten och låt svalna något.
6. Vispa ned äggulorna och värm till cirka 65 grader.
7. Tillsätt smöret droppvis under ständig vispning tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar samt hackade dragonblad.
8. Blanda linserna och salladen med vinaigrette.
9. Klyfta sellerin och servera med tomaterna, bearnaisesåsen och salladen. Garnera med färska örter.

Receptet har tidigare publicerats i Tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut