Gudomligt gott grönt

Foto: Matilda Lindeblad

Friterad haloumi med 2 såser och krossade rosmarinpotatisar
Salt ost, knapriga potatisar, het chili och goda dippsåser – en perfekt rätt när man verkligen vill unna sig något smaskigt. Potatisarna är ”to die for” och blir bäst om man rostar dem ordentligt så att de är riktigt knapriga på utsidan och mjuka invändigt.

4 portioner

1 kg delikatesspotatis
några kvistar färsk rosmarin
2 paket, ca 400 g haloumi
3 msk inlagd skivad jalapeño
olivolja och neutral olja att fritera i
salt och svartpeppar

Tomatsås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g krossade tomater
saften från 1 lime
2 krm chilipepparflakes
ca 1 msk honung

Myntayoghurt
1 kruka mynta
2 dl yoghurt
3 msk majonnäs
skalet från 1 lime

1. Sätt ugnen på 225.
2. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt den svalna något. Lägg ut potatisarna på ett bakplåtspapper. Krossa dem lätt med handen eller baksidan av en slev då att de håller ihop men ändå är krossade. Ringla över rikligt med olivolja och krydda med rosmarin, salt och peppar. Baka i ca 40 minuter tills de är knapriga på utsidan men mjuka på insidan.
3. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i olja ca 5 minuter. Tillsätt tomaterna och timjan och koka ihop ca 15 minuter. Riv skalet av limen och pressa ur saften Smaka av såsen med limesaft, chilipepparflakes, honung och salt.
4. Hacka myntabladen. Blanda yoghurt, majonnäs, mynta och limeskal. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
5. Skär halloumin i stavar och torka dem torra på ett hushållspapper. Värm olja till 180. Fritera haloumin gyllene.
6. Servera med tomatsås, myntayoghurt, jalapeño och potatis.

TIPS: Tycker du det verkar svårt att fritera osten kan du steka den i en stekpanna istället.
TIPS: Är det grilltider så går det så klart bra att grilla halloumi också.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut