Maskihallonen

Foto: Matilda Lindeblad

När jag var i småskoleåldern var ett av de stående skämten detta: Vad heter Finlands sämsta trädgårdsmästare? Maskihallonen. Rätt uttalat på lite svängig finlandssvenska kunde man fnissa i flera timmar åt det fantastiska skämtet. När fnisset klingat ut kunde man dra till med den sämsta boxaren också, rantaruntiringen, eller dra en bellmanhistoria. Och fortsätta fnissa.

Mask i hallonen vill man inte ha men däremot gärna hallon i massor. Egenodlade hallon är nog det godaste bäret som finns, näst efter smultron och åkerbär, säger hon som inte har några buskar att plocka de små rubinerna från. Självplock och dyrt köpta askar funkar för att jag ska få min hallonkick. Frysta bär duger för färgen och c-vitaminkicken när det inte är hallonmånad, men det är nästan ett annat bär. Åtminstone sett till smak och sötma.

Jag gillar att para ihop hallonens syra med söt kokos, kola och vanilj. Men även friska toner som mynta, citron eller lime funkar fint. Peppar och pepprig kardemumma är också gott liksom mjuk mandel och grädde. Ett ganska användbart bär med andra ord.

I senaste numret av Lantliv Mat & Vin är det hallontema. Kokoskakan med citrongrädde är en favorit liksom den maxade sylten med vanilj. Eller är det den rårörda saften med röda vinbär eller den underdånigt goda kolasåsen med brynt smör som är smaskigast? En läskande smakis i form av en hallonispinne med mynta får det bli här och nu. Resten av recepten får ni betala för, åtminstone tills nästa nummer kommer.

Hallonispinnar med mynta
Läskande pinnar till 8 åtta vuxna. Tar du bort rommen så räcker pinnarna till lika många barn.
8 st glasspinnar

2 dl socker
2 dl vatten
400 g hallon
1 lime
ev. 3 msk rom
några myntablad

Koka socker och vatten ca 1 min tills sockret löst sig. Låt svalna. Lägg undan 24 fina hallon. Mixa resten av hallonen med sockerlaget. Sila hallonpurén genom en sil så att kärnorna försvinner. Tvätta limen, riv skalet och pressa ur saften. Blanda allt med hallonen. Tillsätt ev. rom. Häll hallonpurén i glassformar, tryck ned 3 hallon i varje glass och några myntablad. Frys in.

 Skriv ut