Karamelliserad halloncurd

Foto: Matilda Lindeblad

När jag ändå håller på och “curdar” mig så får ni här ett gammalt recept. Det där som jag pratade om tidigare när jag karamelliserade sockret för att fördjupa smaken. I väntan på hallonsäsongen går det alldeles utmärkt att använda frysta hallon. De brukar generellt ha lite högre fruktsyra än vad färska hallon har. Det vill säga krämen kan bli något syrligare. Plussa med 0,5 dl strösocker eller ta bort limesaften om du är en sötnos.

Karamelliserad halloncurd med lime
En curd är perfekt fyllning till sommarens alla tårtor. Marängtårta med lättvispad grädde, glass och mango är en av mina favoriter. En annan är grillad sockerkaka med halloncurd och glass eller på en croissant när man vill äta lyxfrukost. Smaksätt gärna curden med 1 tesked lakritspulver.

1,5 dl strösocker
0,5 st lime, saft och skal från
500 g hallon
4 äggulor
100 g smör

Lägg sockret i en tjockbottnad kastrull och smält det tills är lätt ljusbrunt men inte bränt. Tillsätt limesaften och hallonen. Koka ca 10 minuter. Häll massan genom en finmaskig sil och sila bort hallonkärnorna. Använd baksidan på en träslev för att pressa ur all saft. Koka upp igen med äggulorna, helst i ett vattenbad. Värm under ständig vispning tills smeten tjocknar och är ca 70°. Använd gärna en termometer om du kan för det är lätt att krämen blir för varm och äggulorna koagulerar. Tillsätt limeskalet och smöret, skuret i tärningar under vispning tills smöret har löst sig. Vispa krämen kall.

Receptet har tidigare varit publicerat i Tidningen Lantliv.

 Skriv ut